Synkän laman alla

0

Selasin Laitilan Sanomien vuosikertaa 30 vuoden takaa. Hakemaani kuvaa en löytänyt, mutta monta ajatuksia herättävää uutista kyllä.

Vuosi 1991 alkoi seudulla perinteisissä merkeissä, eikä kukaan vielä tiennyt, että Suomi oli luisumassa syvään lamaan. Tammikuussa Uudenkaupungin autotehtaalla aloitettiin Opel Calibran esisarjan valmistus.

Televisiosta seurattiin Persianlahdella syttynyttä sotaa, mutta paikallisesti puhututti palvelujen lakkauttaminen kylissä. Suontaan postin ovet suljettiin helmikuussa. Laitilan Osuuskauppa lakkautti Soukaisten ja Kaivolan sivumyymälät.

Nykyisinkin ajankohtaisia puheenaiheita oli runsaasti: Vesitorni vihittiin käyttöön kesäkuussa. Vanhainkodin laajennus aloitettiin, mikä tarkoitti 30 ikäihmisen muuttoa väliaikaisiin tiloihin. Jäähallin rakentamispäätöksessa soudettiin ja huovattiin. Kodjalasta saatiin arkeologisesti kiinnostavia uutisia, sillä kaivauksissa löytyi harvinainen kuppikivi. Pakolaisten vastaanottamisesta neuvoteltiin. Turun tiepiirin suunnitelmissa olivat Laitilan eritasoliittymät, ja maakuntaliitto vaati Kasitietä Turusta Raumalle moottoritieksi. Kuten tiedettyä, eritasoliittymiä tai moottoritietä ei ole tullut, mutta 30 vuotta sitten Laitilaan saadut liikennevalot ovat edelleen toiminnassa.

Kunnallishallinto oli muutoksen edessä. ”Kunnat ovat pitkään eläneet kuin herran kukkarossa. Verotulot ovat kasvaneet tasaisesti, ja isoveli valtio on avustanut sitä mukaa, kun kunta on pystynyt osoittamaan oikeutuksen menoilleen. Nyt kuitenkin puhaltavat muutosten tuulet. Talouskasvu näyttää lähes pysähtyvän ainakin hetkeksi”, kirjoitti helmikuussa toimittaja Timo Rantanen.

Se pysähdys kehittyi myöhemmin yhdeksi maan historian synkimmäksi talouskriisiksi. Keväällä valitut kansanedustajat eivät, ehkä onnekseen, sitä tienneet.
Lokakuun alun uutinen kertoi, ettei Laitilassa ole yhtään avointa työpaikkaa. Puukaupan todettiin olevan täysin lamassa. Marraskuussa markka devalvoitiin eli sen arvoa tarkoituksellisesti heikennettiin suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.
Säästöjä haettiin, mistäpäs muustakaan kuin kyläkouluista. Myös kuntaliitokset olivat vahvasti tapetilla. Valtuustoissa käsiteltiin Kalannin, Kustavin, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan yhdistymistä suurkunnaksi. Laitilalaiset kävivät yhteistyöneuvotteluja raumalaisten kanssa.

Lomautettuna oli niin perhepäivähoitajia kuin Laitilan Sanomien väkeäkin. Laitilan kaupungin tulevalle vuodelle laadittua budjettia kuvailtiin kaikkien aikojen murheellisimmaksi. Joululahjat budjetista oli karsittu, mutta säästöpaketteja tarjottiin ennätysmäärä.

Aikanaan uutiset olivat tylyä luettavaa, mutta parempia aikoja odotettiin. Kyllä ne paremmat ajat sitten myöhemmin tulivatkin, tai ainakin kriisistä selvittiin.

Sanottakoon vielä, että olihan paikallislehdessä iloistakin luettavaa. Vuonna 1991 Laitilan koululaiset letkajenkkasivat itselleen maailmanennätyksen, kun tuhat koululaista letkasi puoli tuntia.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien tuottaja.