Tossu ja sukka ne tirkistää, onkohan kaikilla varpailla pää – Laitilan avoimessa päiväkodissa askarreltiin isänpäiväksi sekä laulettiin ja liikuttiin koko perheen kesken

0
Kenen nämä varpaat on? Livia Lehtisenhän ne. Livia oli tullut perhekerhoo yhdessä äitinsä Ulrika Heikolan kanssa. Lapsia ja aikuisia leikittämässä oli varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen.

Jo hieman ennen kuin kello on kolme, ovelta huikataan:

– Tultiin vähän etuajassa.

Pähkinäpensaan päiväkodissa on alkamassa avoimen perhekerhon ensimmäinen tapaaminen.

Joku voisi sanoa, että viimeinkin, sillä avoimesta päiväkoti -toiminnasta on Laitilassa puhuttu pitkään. Matkan varrella on kuitenkin ollut monenlaista mutkaa.

Kun Pähkinäpensaan päiväkodin uudisrakennus valmistui, sinne suunniteltiin toimintaa varten oma osasto. Sitten yksityinen päiväkoti Laitilassa lopetti, ja tilat tarvittiin pikaisesti päiväkotikäyttöön. Sitten tuli korona.

Tämän vuoden toiminta päästiin aloittamaan. Sivistystoimenjohtaja Susanne Laaksonen keksi, että kerhon ohjaajina voivat toimia koulunkäyntiavustajat. Kerhon vetäjinä toimivatkin koulunkäyntiavustajat Hannamaij Lehtonen ja Minna Lahtinen.

Kerhon tarkoitus tarjota perheille yhteistä tekemistä.

– Ajatus on se, että joka kerralla olisi jotain liikunnallista ja jotain kädentaitoihin tai musiikkiin liittyvää, ensimmäisellä kerralla mukana ollut varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen kertoo.

Avoimessa päiväkodissa – aivan kuin kouluissa ja päiväkodeissakin – näkyvät myös vuodenajat ja lähestyvät juhlapäivät. Joulun alla tiedossa saattaakin olla leipomista tai pipareiden koristelua.

– Ja lopuksi meillä on aina loppurauhoittumiseksi satuhetki. Ohjaaja lukee sadun ja vanhemmat voivat keskittyä pitämään lasta lähellä sadun ajan.

Myös kävijöillä on mahdollisuus vaikuttaa kerhon tulevaan ohjelmaan.

– Kyselemme vanhemmilta myös toiveita siitä, mitä kerhoissa voisi tehdä.

Kerhon aluksi Jalonen toivottaa kaikki tervetulleiksi. Kerho on auki kolmesta viiteen keskiviikkoisin. Toimintaan voi osallistua omien aikataulujen mukaan.

– Tänne voi tulla koska tahansa ja jos lapsi väsyy tai on muuta menoa niin voi lähteä ennen viittä, Jalonen kertoo osallistujille.

Perhekerhossa on tarjolla aikuisille kahvia ja lapsille mehua. Lisäksi on jotain pientä syötävää.

Ensimmäisen kerran tarjoilut ovat maksuttomia, mutta jatkossa tarjoiluista voi maksaa vapaaehtoisen pienen maksun, jolla järjestetään tarjoiluja seuraavalle kerralle.

Tyttärensä Aria Mastin ja miehensä Jeremy Mastin kanssa tullut Emmi Kilpeläinen kysyy, jatkuuko toiminta syksyn jälkeen.

– Jos täällä käydään ahkerasti, toiminta jatkuu keväällä. Nyt aluksi katsotaan, onko tälle tarvetta.

Sitten on tutustumisleikkien aika:

– Tossu ja sukka ne tirkistää, onkohan kaikilla varpaillaan pää. Yks kaks ja pim, pam, pom. Kenen nämä varpaat on, kenen nämä varpaat on?

Ne varpaat kuuluvat Aria Mastille, joka katsoo tiiviisti leikin vetäjänä toimivaa Jalosta. Näin käydään läpi kaikkien varpaat ja pari muutakin tutustumisleikkiä, jotta kaikki varmasti opppivat toistensa nimet.

Laululeikkien jälkeen perheet voivat vapaasti hajaantua liikuntaleikkien pariin, askartelemaan tai vaikka kahville.

Ulrika Heikola on tullut avoimeen perhekerhoon tyttärensä Livia Lehtisen kanssa. Hän kertoo kuulleensa avoimesta päiväkotitoiminnasta jo kauan aikaa sitten ja kiinnostuneensa heti. Kun varsinaista ilmoitusta kerhotoiminnan alkamisesta ei alkanut kuulua, hän lähestyi kaupunkia sähköpostitse ja kysyi, koska kerho alkaa.

Jo tästä voi päätellä, että toiminnalle on Laitilassa kysyntää.

– Olen hänen kanssaan kotona ja hän tarvitsee muutakin kuin äidin kanssa kahdestaan olemista. 5-vuotias esikoinen on osa-aikaisesti päiväkodissa, mutta Livialle ei ole ollut mitään toimintaa, Heikola kertoo.

Hän kokee, että avoimessa päiväkodissa Livialla on mahdollisuus nähdä toisia lapsia. Se ei ole korona-aikana kasvavalle lapselle mitenkään itsestäänselvää.

– Huomaa, ettei hän ole tottunut näkemään muita ihmisiä. Hän oli vain viisi viikkoa vanha, kun tämä korona-aika alkoi, Heikola kertoo.

Iina ja Ghaleb Al-Saberi ovat tulleet poikansa Romeon kanssa avoimee päiväkotiin.

– Olen odottanut tätä paljon. Täällä Romeo pääsee näkemään toisia lapsia. On mukavaa, että on muutakin tekemistä kuin olla kotona, Iina kertoo.

Ghaleb on samaa mieltä:

– Ja nyt kun ulkona on niin pimeää ja kylmää, ei jaksa ulkoila niin paljon kuin kesällä. On hyvä, että pääsee sisälle touhuamaan isompiin tiloihin. Täällä tapaa myös muita vanhempia.

Ghaleb lisää, että yksinkertainen toiminta riittää.

– Tärkeintä on, että perhe on yhdessä. Välttämättä ei tarvita kuin muutama pallo, hän sanoo ja viittaa Romeoon, joka on löytänyt sinisen pallon.​

Isänpäivää Al-Saberin perhe viettää oman perheen kesken.

– Minulla on joka päivä isänpäivä, kun saan olla perheen kanssa, Ghaleb kertoo.

Hän lisää saaneensa jo hienon isänpäivälahjan.

– Minulla ja Romeolla on mätsäävät punaiset merinovillapipot, hän paljastaa.