Ugissa isot investoinnit edessä – Kaupunkiin rakennetaan uusi sivistys- ja hyvinvointikeskus ja vanhoja rakennuksia korjataan

0
Kaupunginjohtaja Atso Vainio, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt ja talousjohtaja Anne Takala ovat tyytyväisiä siihen talousarvioesitykseen, jonka valtuusto saa käsiteltäväkseen joulukuun puolivälissä.

Uudessakaupungissa on muhkeat investointivuodet edessä. Investointimenot harppaavat ensi vuonna yli 30 miljoonaan euroon. Vuonna 2023 rahaa kuluu investointeihin vielä 15,5 miljoonaa euroa ja vuotta myöhemmin 10,5 miljoonaa.

– Suunnitelmakauden investointimenot ovat kolmin- tai nelinkertaiset normaalitasoon verrattuna, kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoo.

Kaupungin suurin investointi on uuden sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintterin rakentaminen. Saman katon alle tulevat päiväkoti, peruskoulu ja lukio. Keskukseen rakennetaan myös monipuoliset tilat kaikenikäisten liikunta- ja kulttuuriharrastuksille. Wintteri korvaa vanhat koulurakennukset ja uimahallin, jotka ovat menossa purkuun.

Kaupungintalousjohtaja Anne Takala korostaa, että Wintteri ei ole kaupungin ainoa iso investointi. Sen lisäksi Uusikaupunki käyttää vuosina 2022–2024 keskustan elävöittämiseen yli miljoona euroa, Merituulikodin peruskorjaukseen kaksi miljoonaa euroa, Kalannin koulun saneeraukseen 2,3 miljoonaa euroa, A-sairaalan saneeraukseen 3 miljoonaa euroa ja pääkirjaston peruskorjaukseen 1,4 miljoonaa euroa. Uusikaupunki on ostanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä A-sairaalan. Rakennukseen keskitetään sotepalvelut, vanha terveyskeskus on tarkoitus purkaa.

Uudenkaupungin verotulot kasvavat ensi vuonna 1,9 miljoonaa euroa ja valtionosuuksiin on tulossa 3,4 miljoonan euron lisäys. Veroprosentit sekä vesi- ja jätevesitaksat pysyvät ennallaan.

Talousarvioesitykseen kertyy alijäämää vajaat neljä miljoonaa euroa. Ilman kertaluonteisia poistoja ja väistötiloja tilikauden tulos olisi noin 100 000 euroa plussalla.

Kova investointitahti näkyy lainamäärässä. Viime vuoden 44 miljoonan euron lainapotti kaksinkertaistuu 88 miljoonaan euroon vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uudenkaupungin kaupunginhallitus lisäsi maanantaina kaupunginjohtajan esitykseen vielä kasvun ja oppimisen määrärahoja lähes 290 000 euroa. Summasta noin 150 000 käytetään uuden varhaiskasvatusryhmän perustamiseen. Lisäksi varhaiskasvatukseen palkataan viisi työntekijää lisää.

Fakta

 

Ugin talousarvio

Veroprosentti: 20,75

Vuosikate: 6,1 milj.

Nettoinvestoinnit: 32,8 milj.

Tilikauden alijäämä: 3,8 milj.

Taseen ylijäämä: 9,7 milj.

Lainaa per asukas: 5 056 euroa