Uusi elämä alkoi kynsistudiosta – Anu Elo päätyi asiakkaasta yrittäjäksi

0
Kynsien laitto on lähes taidetta. Värien lisäksi kynsiin voi laittaa glitteriä, kristalleja ja vaikka minkälaisia koruja. - Joulun lähestyessä punainen on suosituin väri, Anu Elo sanoo.

Anu Elo on tehnyt yrittäjänä toisen tiloissa rakennekynsiä ja ripsienpidennyksiä jo lähes kymmenen vuotta. Vuosi sitten hän avasi oman Studio Eloisan. Oma kynsistudio oli ollut ajatuksissa jo pitkään. Puoliso Marko oli ehdotellut, että jos autotallista remontoisi tilat vaimon studiolle.

Kun korona sitten iski, puhelin alkoi soida peruutuksia ja työt vähenivät, Elo alkoi miettiä tosissaan puolisonsa ehdotusta. Niin autotallista siirrettiin pois pariskunnan kaksi moottoripyörää ja varastosta tavarat. Pariskunta kääri hihat ja ryhtyi remonttiin. Se ei ole heille mikään juttu, sillä molemmat ovat intohimoisia remonttireiskoja. Viidessä vuodessa on remontoitu omakotitalo, takapihalla on parhaillaankin projektina pihasauna sekä ja asuntovaunuprojekti Jalluvankkuri, joka tuli keväällä valmiiksi.

Nyt autotallissa on viihtyisä ja valoisa kauneusstudio, jossa Anu Elo jatkaa samaa työtä kuin teki aiemmin keskustassa. Asiakkaat ovat löytäneet hyvin perille. Koronan pahin isku kesti onneksi vain sen pari kuukautta.

Anu Elo on nyt hyvin tyytyväinen tilanteeseensa. Kaikki on mennyt jotenkin sattumoisin nappiin. Hän on aiemmin työskennellyt päivittäistavarakaupassa ja ravintola-alalla.

– Kävin itse asiakkaana kynsistudiossa. Sen omistaja sitten kysyi, että kiinnostaisiko minua ala ja osallistuisinko hänen koulutukseen.

Elo tarttui tilaisuuteen, eikä ole katunut. Hän tietää hyvin, ettei kynsien ja ripsien laitto ole vain turhamaisuutta. Naisilla on usein ulkonäköpaineita ja siihen voi liittyä myös häpeää.

– Eräskin asiakas sanoi, että oli aina istunut käsiensä päällä, kun oli hävennyt niitä. Hän oli pureskellut kynnet niin pahasti.

– Olen itsekin entinen kynsien pureskelija ja tiedän, kuinka vaikea tavasta on päästä eroon. Mutta kun on laitettu kauniit kynnet, ei niitä pureskele, hän sanoo.

Myös ripsienpidennyksiin liittyy monenlaisia tuntoja. Vanhetessa ripset voivat harventua tai vaalentua niin, ettei ripsiä enää edes kunnolla näy. Ripsienpidennykset tuovat ripset takaisin.

– Osa haluaa ripsienpidennykset vain, jotta pääsee arkisin helpommalla, kun ei tarvitse laittaa ripsiväriä. Monessa ammatissa pitää olla kuitenkin huoliteltu.

Anu Elo ei osaa sanoa, mikä hänen haaveammattinsa oli lapsena. Ehkä hän vain ajatteli, että tekee työtä.

–  Mutta se on pomminvarmaa, että en ainakaan kynsimuotoilijan ammatista haaveillut enkä osannut kuvitella itseäni yrittäjäksikään.

Työ on ollut paljon palkitsevampaa kuin hän osasi ajatella koulutukseen lähtiessään. Elo kertoo nauttivansa, kun voi tavata yhden asiakkaan kerrallaan. Asiakkaiden kanssa muodostuu luottamussuhde. Kun asiakas viettää studiossa aikaa 1–1,5 tuntia kerrallaan, siinä ehtii jutella monenlaista. Jos jokin asia on painanut asiakkaan mieltä tullessa, ovesta ulos lähtee tyytyväinen ja iloinen asiakas.

– Tänne tullaan rentoutumaan, nauttimaan ja kaunistautumaan.

Elo nauttii elämästään juuri tällaisena. Perheeseen kuuluu puolison lisäksi tämän Minttu -tytär ja neljä kissaa. Kun pariskunta rentoutuu remonttihommista, he lähtevät moottoripyörällä paanalle tai luontoon retkeilemään. Sitä varten on nyt hankittu se yksi remonttikohde, asuntovaunu.

– Se korvaa teltan. Yhden kerran lähdimme talvella Seitsemisen kansallispuistoon. Meidän piti yöpyä kaksi yötä teltassa.

Jo ensimmäisenä yönä pakkanen kiristyi -9 asteeseen. Kesämakuupusseissa tuli vilu. Aamulla pakattiin kimpsut ja kampsut ja palattiin kotiin. Telttailu päättyi siihen.

– Teemme välillä tyhmiäkin juttua, Anu Elo kuittaa heleästi nauraen.

Pariskunnalla on vielä yksi iso haave. He unelmoivat muutosta pohjoiseen, mieluiten porofarmareiksi.

– Mutta emme me sitä haavetta heti lähde toteuttamaan, kun vastahan minä avasin tämän studion. Mutta voisihan sen toteuttaa joskus, Anu sanoo ja silmistä huomaa, että mielessään hän patikoi jo Lapin tuntureilla.