Vaihtoehtoja yksityisautoilulle

0

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat 30–40 prosenttia jäljessä ajasta ennen koronaa. Taas mennään -kampanjalla viranomaiset kannustavat matkustajia palaamaan takaisin joukkoliikenteen pariin.

Laitilassa oma auto on monelle välttämätön, mutta myös linja-autolla pääsee lähikaupunkeihin. Laitilasta joukkoliikenne keskustasta kulkee suhteellisen hyvin pohjoisessa, etelässä ja lännessä sijaitseviin lähikaupunkeihin ja niistä eteenpäin.

Tavallisena arkipäivänä Laitilasta Rauman tai Uudenkaupungin suuntaan pääsee kymmenenä eri ajankohtana. Ajoissa ostettuna yksittäinen lippu kumpaankin määränpäähän maksaa noin 5–8 euroa.

Turkuun Laitilasta pääsee jopa 15 eri vuorolla. Hinta vaihtelee alle viidestä eurosta yli 12 euroon. Euraan Laitilasta ei järkevästi linja-autolla pääse.

Pyhärannassa toimivien yhteyksien varrella on erityisesti Ihode, jossa myös pikavuorot pysähtyvät. Rantakylien yhteydet ovat huomattavasti heikommat. Tosin sama tilanne on Laitilassa. Monista kylistä yhteydet ovat huonot, jopa olemattomat, koska kaikille avointa joukkoliikennettä ei ole.

Jotta joukkkoliikenne olisi kiinnostava vaihtoehto omalle autolle, tulisi sitä kehittää. Raumalla on selvitetty uutta teknologiaa hyödyntävää kutsuliikennepalvelua, joka voisi korvata perinteisen paikallisliikenteen. Ideana on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilökuljetukset avattaisiin kaikille avoimeksi.

Porvoossa toimii kimppakyytipalvelu Kyläkyyti, jossa yhdistyvät taksi- ja bussimatkan piirteet. Tämäntyyppisiä ratkaisuja voisi kokeilla Laitilassa ja Pyhärannassakin.

Iida Kauppi
iida.kauppi@laitilansanomat.fi