Vain otettu rokote suojaa

0

Laitila on monessa mitassa onnistunut kaupunki. Laitilalaiset ovat työtä pelkäämätöntä, yritteliästä ja yhteisöllistä porukkaa. Ringetessä ja pesäpallossa menestytään. Kananmunat ovat ja virvoitusjuomat ovat kuuluja kautta maan. Laitilalaista ahkeruutta arvostetaan ja pk-sektorin menestystä jopa sopivasti kadehditaan. Ainakin naapurissa.

Kuitenkin yhdessä tärkeässä tilastossa olemme toistaiseksi suoriutuneet ala-arvoisesti. Laitilan koronarokotekattavuus on surullisen alhainen. Korona-pandemian alettua moderni lääketiede joutui kovaan paikkaan. Pikavauhtia oli kehitettävä keinot nujertaa tappava kulkutauti, joka sulki koko maailman. Tarvittavat välineet, eli koronarokotteet, saatiin luotua. Rokotetuotanto ja maailmanlaajuinen jakelu saatiin kiitettävällä nopeudella kasaan.

Tästä uskomattoman hienosta lääketieteen voimannäytöstä huolimatta epidemian hillintä junnaa paikallaan. Syy ei löydy tehottamasta rokotteesta, vaan rokottamattomista ihmisistä. Rokotteen ottaminen on verrattoman pieni vaiva yksittäiseltä ihmiseltä, mutta korvaamattoman arvokas teko väestön tasoisesti. Vain otettu rokote suojaa. Eikä ainoastaan itseä, vaan myös muita.

Syitä rokotekattavuuden heikkoon tasoon voidaan vain arvailla. Tarjonnan puutteesta se ei johdu. Osalle rokottamattomuus on elämänkatsomuksellinen arvovalinta, toisille polittiinen piikki. Rokotevastaisten edustama kulkutautimyönteisyys on kuitenkin inhimillisenä kärsimyksenä valtava hinta maksettavaksi kovapäisyydestä. Terveys sopii erityisen huonosti maailmankuvien väliseksi pelinappulaksi.

Suurimmalla osalla rokottamattomista ei kuitenkaan löydy voimakasta maailmankuvallista syytä rokottamattomuuteen. Todellinen syy katsoo peilistä ja löytyy olohuoneen sohvalta. Saamattomuus hakeutua rokotukseen on paljon rokotekriittisyyttä merkittävämpi selitys tilastolle. Tässä meidän täytyy vielä aidosti ja yhteisesti ryhdistäytyä.

Lauri Kattelus

Kirjoittaja on Laitilan kaupunginjohtaja.