Vakka-Suomen sairaala juhli 50 vuoden taivaltaan – Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen pitää Uuttakaupunkia luontevana paikkana tulevalle sote-keskukselle

0
Juhlakahvit juotiin sairaalan alakerran ravintolatilassa.

Vakka-Suomen sairaalassa vietettiin maanantaina 50-vuotisjuhlia. Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen arveli juhlapuheessaan, että sairaala jatkaa toimintaansa seuraavatkin 50 vuotta.
– Eihän sote-uudistuksen tuomista muutoksista voi varmasti tietää, mutta Uusikaupunki olisi luonteva paikka tulevalle sote-keskukselle, hän arvioi.
Virolainen kehui, miten Vakka-Suomen sairaala on osoittanut muutoskykyisyyttä, kun on jouduttu tekemään kipeitä ratkaisuja, kuten synnytystoiminnan lakkauttaminen sekä kirurgian alasajo.
– Nykyinen erikoissairaanhoidon ylläpito pienelle väestölle olisi kuitenkin aika vaikeaa, hän perusteli tehtyjä ratkaisuja.
Virolainen kehui puheessaan myös Vakka-Suomen sairaalan ja perusterveydenhuollon yhteistyötä.
– Sairaala ja perusterveydenhuolto ovat lähempänä toisiaan, mikä on myös sote-uudistuksen tavoite.
Vakka-Suomen sairaalan kutsuvierastilaisuus järjestettiin sairaalan kanttiinissa. Juhlavieraat vastaanotti koordinoiva ylilääkäri Jonna Virtanen ja koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala. Vieraita saapui muista Tyksin yksiköistä. Kahvitukseen osallistui myös nykyistä sekä eläkkeelle jäänyttä sairaalan henkilökuntaa. Sairaalan henkilöstölle järjestettiin myös erillinen iltajuhla.
Jonna Virtanen kertoi juhlaväelle, että ensimmäinen sairaalavirkamies Uuteenkaupunkiin saatiin jo vuonna 1817. Varsin pian hän ymmärsi, että kaupunkiin tarvitaan myös sairaala ja niin perustettiin Maria Savónin sairastupa vuonna 1890.
– Jo 1902 Uudenkaupungin Sanomissa uutisoitiin Savónin sairastuvan puutteista, miten sairastuvasta puuttui klosettihuone ja eristyshuone.
Se oli startti kuntien yhteiselle hankkeelle perustaa seudullinen sairaala. Uudenkaupungin sairaala avattiin 1936.
1960-luvulla käytiin jälleen neuvotteluita ja lupaprosessia uuden sairaalan perustamiseksi. Vakka-Suomen sairaalalle varmistui tontti 1966 ja nykyisen sairaalan rakentaminen alkoi tammikuussa 1970.
– 50 vuotta sitten potilaat siirrettiin Uudenkaupungin sairaalasta Vakka-Suomen sairaalaan. Sen jälkeen seiniä on siirrelty ja remontteja on tehty, myös toiminnassa on tapahtunut muutoksia, Virtanen tiivisti sairaalan 50-vuotisen historian.
Hän korosti, että sairaalan tekee henkilökunta, eivät seinät.
– Vaikka 70-lukulaisella on jo vähän kremppaa, henkilökunta on kuitenkin vetreää, hän kehui.
50-vuotisjuhlan loppuhuipennuksena oli Art Teatron sirkusesitys.

Sairaalan historia

Uudenkaupungin ensimmäinen sairaala, Maria Savónin sairastupa, sai alkunsa 11.11.1889, kun valtiopäivämies, konsuli E.J. Savón ja hänen puolisonsa Sofie Savón lahjoittivat Sorvakosta pienen talon sairaalaksi.
Vuonna 1934 Uusikaupunki perusti maaliskunnan eli Kalannin, Pyhärannan, Lokalahden ja Vehmaan kanssa seudun sairaalan kuntainliiton, joka rakensi uuden sairaalan. Sairaala
valmistui 1936 Savónin sairaalan viereen.
Vakka-Suomen aluesairaala aloitti toimintansa 50 vuotta sitten. Nykyinen sairaalarakennus otettiin käyttöön 1.11.1971.