Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskia neljännestä luokasta lähtien

0
Koronatilanne Varsinais-Suomessa on heikentynyt. Erityisesti alle 12-vuotiaita eli siis rokottamattomia koululaisia sairastuneista on runsaasti.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on heikentynyt nopeasti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kerrotaan. Lisääntyneiden koululaistartuntojen vuoksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskin käyttöä neljännestä luokasta ylöspäin. Aiemmin suositus koski kuudesluokkalaisia ja sitä vanhempia. Suositus koskee koko Varsinais-Suomea.

– Ikävä kyllä tilanne on huonontunut ja tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti viime viikon aikana. Tämä vaatii toimenpiteitä ja sen takia suosittelemme nyt maskia neljännestä luokasta lähtien. Tämä on kuitenkin pehmeä keino hillitä tartuntoja, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronavirustaudin tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 147. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 110. Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on noussut ja on nyt ennätystasolla, kahdeksan prosenttia. Joinain päivinä positiivisten testien osuus on ollut yli kymmenen.

Sairaalakuormitus rauhoittunut


Tyksissä koronaviruspotilaiden määrä on viime päivinä hieman laskenut.

– Tänä aamuna sairaalassa oli hoidossa kahdeksan potilasta vuodeosastoilla ja alle viisi teho-osastolla. Viime viikon lisääntyneen tapausmäärän arvioidaan heijastuvan sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrään vasta myöhemmin tällä tai ensi viikolla, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoi tiistaina.

Oireisena pysytään kotona


Noin kolmasosa kaikista viime viikon tartunnoista todettiin alle 12-vuotiailla, jotka eivät ole rokotusten piirissä. Toinen kolmasosa tartunnan saaneista on 12 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole rokotetta ja kolmas kolmasosa on 12 vuotta täyttäneitä, joilla on vähintään yksi koronarokoteannos.

– Vaikka tartuntamäärät ovat kasvaneet yleisesti, niin suurin nousu on nähty lasten tartunnoissa liittyen erityisesti muutamiin tartuntaryppäisiin kouluissa. On hyvin tärkeää, että hengitystieinfektio-oireisena sairastetaan kotona, varsinkin ensimmäiset päivät, jolloin tartuttavuus on korkeimmillaan, Marttila sanoo.

Isänpäivä on tulossa.

– Täytyy muistaa, ettei pienissäkään oireissa ole syytä lähteä tapaamaan toisaalla asuvia vanhempia tai isovanhempia.

Kotitesti suunnannäyttäjänä


Koska tällä hetkellä lapsia tai kahdesti rokotettuja ei kaikissa tapauksissa ohjata koronatestiin, kotona tehtävä koronatesti voi olla avuksi.

– Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, on tarpeen hakeutua viralliseen koronatestiin, jotta saa varmistuksen asialle. Negatiivinen testitulos kotitestistä ei kokonaan sulje pois koronan mahdollisuutta, joten silloin kannattaa vain sairastaa kotona. Kannattaa tutustua THL:n laatimiin ohjeisiin kotitestauksesta, Marttila sanoo.