Vastuullisia valintoja ja järkeviä päätöksiä!

0

Mielestäni kenenkään ei pitäisi pukeutua tai tehdä hankintoja trendien mukaan, mikäli ei itse niin halua.

Maailmassa on erilaisia trendejä, ja ne muuttuvat koko ajan. Useat trendit liittyvät pukeutumiseen. Minullekin suositeltiin kerran, että ostaisin revityt farkut, jotka ovat kuulemma nyt muodissa ja joita kaikki ostavat. Sanoin, etten halua sellaisia, koska ne ovat mielestäni rumat. Lisäksi minulle on sattunut useita sellaisia tapauksia, jossa käyttämääni urheilupukua on haukuttu epämuodikkaaksi ja suositeltu sen tilalle jotakin sellaista, jota kaikki nyt käyttävät.

On väärin, että kaikkien tulisi tehdä hankintoja sen mukaan, mikä on muotia. Esimerkissäni mainitut revityt farkut ovat vielä melko halpaa hankittavaa, mutta jos trendit muuttuvat niin, että pian on muotia hankkia jotain kallista, esimerkiksi tietyn merkkisiä autoja, rahaa alkaa kulua liikaa, ja vähävaraiset ihmiset, jotka seuraavat hurjasti trendejä, saattavat käyttää viimeiset rahansa hankkiessaan tavaroita, joita eivät oikeasti tarvitse.

Siitä taas seuraa mahdollisesti se, että yksi merkki kerää valtavasti tuloja, mutta toinen merkki, joka olisi laadullisesti yhtä hyvä, menestyykin huonosti vain sillä perusteella, että ensimmäinen merkki on muodissa jostakin täysin olemattomasta syystä. Vaatteista puhuessa myös halpatyövoima ulkomaisessa tuotannossa on valitettavan yleistä. Kalliitkin muotivaatteet voivat olla halpatyövoimalla tehtyjä.

Trendit menevät ohi nykyään sitä vauhtia, ettei kalliisiin hankintoihin ole järkeä sijoittaa. Sillä ehkä jo kuukauden päästä voi tulla uusi trendi eikä hankitulla arvokkaalla tavaralla ole enää mitään arvoa.

En hyökkää tällä tekstillä kenenkään kimppuun enkä yritä saada ihmisiä luopumaan trendeistä, koska myös oman tutuksi tulleen tyylin vaihtaminen voi välillä olla ihan mukavaa. Ihmiset kuitenkin käyttävät muodissa olevia tuotteita enimmäkseen siksi, että lähimmät ystävät tai julkisuudesta tutut mainostajat suosittelevat niitä.

Mielestäni mainostajat ajattelevat usein vain sitä, mikä heille itselleen on hyödyksi. Siksi ihmisten pitäisi käyttäytyä maltillisesti ja tervettä järkeä käyttäen ja tehdä hankintoja sen perusteella, mitä he itse oikeasti tarvitsevat, eikä välttämättä valita tuotteita, joihin kohdistuu eniten mainontaa.

Ideoita ongelman ratkaisemiseksi voi olla useita muitakin. Kuluttajan pitäisi hankkia tietoa eri tuotteista, jolloin on helpompi tehdä järkevä ostopäätös. Myös kaverit tai julkisuuden henkilöt voisivat kehua jotain tiettyä tuotetta vähemmän.

Jos vaikka kaverit nostavat jonkin tuotteen erityisasemaan, on heidän suhdauduttava ymmärryksellä myös mihin tahansa vastapuolen mielipiteeseen. Sillä hyvä kaveri ei lähde syyttämään toista vaan arvostaa toisen mielipidettä ja ymmärtää trendien olevan kaikkien henkilökohtainen asia.

Hän ymmärtää myös, ettei tärkeintä ihmisessä ole se, miten hän pukeutuu, vaan se, miten hän osoittaa tukeaan, kannustustaan ja ystävällisyyttään muita kohtaan. Nämä taidot tekevät mielestäni jopa ensisilmäyksellä oudon näköisestä ihmisestä hyvin mukavaa seuraa.

Uskoakseni kaikki ratkaisuehdotukseni käyvät ongelman ratkaisemiseksi, mutta paras ratkaisu on mielestäni viimeinen esimerkki. Mainitsemani tavat toimia toisten kanssa voivat ratkaista myös monia muita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten yksinäisyyttä tai kiusaamista, sekä auttaa ymmärtämään, että kaikki ihmiset ovat maailmassa aina yhtä tärkeitä. Aina.

Anton Birjukov 8C

Varppeen koulu

Mielipidekirjoitus on laadittu koulussa äidinkielen tunnilla.