Yleisurheilulla menestyksekäs kausi

0
Kotikentällä kisailtu valtakunnallisen Pohjola Seuracupin A-sarjan finaali oli kauden ehdoton kohokohta. Kuvassa Jyskeen hopealle sijoittunut joukkue. Kuva: Heidi Lockmer

Ilkka Simola

Jyskeen yleisurheiluväki palasi yhden koronasta johtuvan evakkovuoden jälkeen palkitsemistilaisuuteensa Louhenlinnaan. Tutun juhlapaikan ohella tuttua oli myös kauden yleisurheilumenestys.

Avaussanat lausunut jaoston puheenjohtaja Pekka Kuusisto saattoikin hyvillä mielin todeta kauden olleen taas totutun menestyksekäs niin kilpailusaavutusten kuin järjestettyjen kilpailujenkin osalta.

Valioluokka eli nykyterminologialla Ykkösliigan asema saavutettiin nyt 11. kerran peräkkäin. Näin toiminta on jatkunut vakaalla korkealla tasolla seurahistorian pisimmän yhtämittaisen ajan.

Valtakunnallinen sijaluku jopa parani yhdellä ollen nyt 46. Varsinais-Suomen piirin seuroista edelle yltivät vain Turun Urheiluliitto, Someron Esa, Naantalin Löyly ja Turun Weikot. Vakka-Suomen lähiseuroista kovassa nousussa oleva Kalannin Vankka löytyy kakkosliigasta kokonaissijaluvulta 88 ja Uudenkaupungin Kenttäkarhut sijalta 109 Suomen 342 luokitellun seuran listalta.

Sen sijaan nuorisotoiminnan tasoa mittaavassa Varsinais-Suomen piirin seurojen keskinäisessä Topline-kilpailussa tuli hienoinen netkahdus sijaluvun pudotessa jo vakiintuneesta neljästä seitsemänteen. Edellä pitkään olleiden Turun Urheiluliiton, Naantalin Löylyn ja Raision Kuulan lisäksi isomman pistesaaliin pm-kisoista keräsivät myös Liedon Parma, Kalannin Vankka ja Salon Vilpas. Tätä yli 30 piirin seuran ja alle 15-vuotiaiden toimintaa mittaavaa kisaa on käyty jo neljä vuosikymmentä. Piste-ero edelle menneisiin seuroihin oli niin pieni, että muutaman lisäedustajan osanotolla pm-kisoihin asemat olisi säilytetty. Tulipahan tavoitetta ensi kaudelle.

Seuracupmenestys jatkui

Kauden kilpailullisena kohokohtana oli valtakunnallisen Seuracupin A-finaalin järjestäminen Laitilassa. Vaikka kakkossija kotikentällä saattoi tuntua aluksi pettymykseltä kahden edeltävän vuoden murskavoittojen jälkeen, niin kyseessä on kuitenkin erinomaisen hieno saavutus.

Jyske oli viidettä vuotta peräkkäin finaalin kolmen parhaan joukossa 11–17 -ikäluokkien alle 10 000 asukkaan paikkakuntien seurojen paremmuutta mittaavassa kisassa. Lisäbonuksena Jyskeelle tuli kehut loistavista kisajärjestelyistä.

Viisi SM-mitalia

SM-mitaleja saavutettiin viisi. Venla Laiho uusi hopeansa kevään maantiekävelyissä Urjalassa. Mitaliketju jatkui Kokkolassa 15-sarjojen kisoissa Valtteri Valtosen pukatessa kuulassa kakkoseksi ja Aada Vuoriahon heittäessä moukarinsa pronssilukemiin.

Hyvinkäällä Verna Vuorela otti pronssia N16 100 metrin aitajuoksussa. Kauden päätteeksi naisten kävelyjoukkue Venla Laiho – Jonna VoronkoffMaria Antola palasi parin välivuoden jälkeen mitalikantaan 3 x 3000 metrin pronssillaan.

Lajeissaan kahdeksan parhaan joukkoon SM-tasolla sijoittuivat myös Ilmari Vuorela, Akseli Hyytiä ja Elias Hyytiä sekä Lotta Metsärinta ja N17-pikaviesti- ja aitajoukkueet, joissa Vernan ja Lotan ohella vauhdista vastasivat Carolina Grönroos , Aamu Airisto ja Kiia Ihanmäki. Kaikkiaan 16 sijoitusta kärkikahdeksikossa ylitti tavoitteen.

Runsaasti seuraennätyksiä

Aikuisten sarjojen seuraennätykseen ylti 4×100 metrillä ajalla 49,43 kvartetti Verna Vuorela, Lotta Metsärinta, Aamu Airisto ja Carolina Grönroos.

Nuorten puolella kärkinoteerauksia tuli tasan kymmenen: Aino Vuoriaho T9 moukari 13,75, Jasmin Vaskelainen T11 60 m 8,70, Neela Ihanmäki T11 1000 m 3.22,47, Peetu Tanhuanpää P11 moukari 26,82, Noel Raiskinmäki P11 3-ottelu 1131, Sara Honkakangas T12 200 m aidat 33,77 ja 5-ottelu 1985, Aada Vuoriaho T15 moukari 53,68, Valtteri Valtonen P15 kuula 15,34 ja moukari 51,04.

Lajiryhmien parhaat

Varttuneempien urheilijoiden Tehourheilijamaljan parhaana 16–22 -sarjalaisen luokittelupisteiden kerääjänä vei Verna Vuorela. 12 pisteen saldo kertyi 100 metrin aitojen SM-pronssista, SM-viestien pika- ja aitajuoksuviestien pistesijoista sekä A-luokan tulospisteistä.

Lajiryhmien parhaat säilyttivät asemansa. Pikajuoksumarkkinoita on Joni Vainio-Kaila hallinnut jo runsaan vuosikymmenen ajan. 400 metrin aitojen mestariluokan tulos 51,90 ei antanut sijaa vaihtoehdoille.

Lähes yhtä pitkään on Venla Laihokin ollut kävelyn ykkönen. Hyppääjänä palkittiin nyt neljännen kerran Akseli Hyytiä. Vuoden heittäjän pokaali meni toistamiseen heittojen monilahjakkuudelle Valtteri Valtoselle.

Teho- ja Elmo-maljoissa tutut voittajat

Monipuolisuutta korostavassa, neljänkymmenen vuoden perinteet omaavassa nuorten tehomaljakilvassa parhaana pm- ja vakkamaljapisteiden kerääjänä voiton vei jo toisen kerran 10-vuotias Kerttu Matikainen 162 pisteellä. Kisa oli tiukka kakkossijan jakaneiden Neela Ihanmäen ja Sara Honkakankaan kerätessä 157 pistettä. Neljänneksi tuli 14-vuotias Elias Hyytiä ja viidenneksi 10-vuotias Mikael Aulin.

Pitkälti samat nimet olivat kärkipäässä myös monipuolisuutta vaativassa neljättä vuotta kisaillussa Elmo-maljakisassa, jossa pisteet tulevat valtakunnan tilastosijoitusten perusteella ja edellyttää tulokset joka lajiryhmässä, niin pika- ja kestävyysjuoksuissa kuin hypyissä ja heitoissakin.

Pokaalin vei jo kolmannen kerran Sara Honkakangas. Palkitun kärkikolmikon täydensivät Neela Ihanmäki ja Elias Hyytiä.

Esimerkillisenä tyttöurheilijana palkittiin Kiia Ihanmäki ja poikaurheilijana Elias Hyytiä.

Iida kaikista aktiivisin

Palkintopöydän edustalla kävi tuttu kuhina, kun aktiivisuuskisassa kunnostautuneet ja kaikki tavoitetuloksiin yltäneet olivat palkitsemisvuorossa. Kaikkiaan eri muodoin palkittavia oli kuutisenkymmentä.

Kaikista aktiivisin kesäkauden harjoituksissa ja viikkokisoissa oli jälleen 8-vuotias Iida Lassila. Iidan ohella kunniakirjan innokkuudestaan saivat 6-vuotias Justiina Lukkala ja 7-vuotias Kaisla Lampinen.

Kannustusstipendejä

LähiTapiolan ja seuran yhteistyösopimus toi valmennustukea varttuneemmille luokkaurheilijoille. Lisätukea kertyi SM-pisteiden määrästä. Edustusurheilijat saivat kannustustukea myös Hiekan säätiön rahastosta.

Säätiön tuesta pääsivät osallisiksi myös kahdenkymmenen parhaan joukkoon ikäsarjansa valtakunnan listalla sijoittuneet sisulisäsarjojen urheilijat.

TOP20-listoilla jyskeläisnimi esiintyi kaikkiaan 50 kertaa 15 urheilijan toimesta. Palkittaviksi tulivat (suluissa paras sijoitus): Sara Honkakangas (1. T12 keihäs ja 5-ottelu), Neela Ihanmäki (1. T11 1000 m), Valtteri Valtonen (2. P15 kuula), Aada Vuoriaho (3. T15 moukari), Elias Hyytiä (3. P14 seiväs), Jasmin Vaskelainen (3. T11 60 m), Noel Raiskinmäki (3. P11 3-ottelu), Kerttu Matikainen (4. T10 kiekko ja 1000 m kävely), Viola Pärkö (5. T10 1000 m kävely), Peetu Tanhuanpää (8. P11 kiekko), Kiia Ihanmäki (9. T15 korkeus), Aino Vuoriaho (9. T9 moukari), Voitto Pärkö (9. P9 600 m kävely), Aino Hyytiä (14. T12 seiväs) ja Hugo Yli-Antola (19. P12 60 m aidat).

Aktiiviset toimijat

Seuratoiminta vaatii myös tekijänsä. Tänä vuonna aktiivisina toimijoina huomioitiin uusia vastuunkantajia; ohjaajapuolelta Essi Hällynen, toimitsijoista Petri Tanhuanpää ja huoltopuolelta Sanna Airola.