Aluevaalit lähtöviivalla

0

Puolueitten ja muitten ryhmien ehdokashakemukset jätettiin keskiviikkona. Päivä oli siis tavallaan startti aluevaaleille. Ehdokasnumerot vahvistetaan jo ensi viikolla, torstaina 23.12.

Etukäteen on ennusteltu aluevaalien äänestysprosentin jäävän alhaiseksi. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo pitävänsä näissä vaaleissa 50 prosentin aktiivisuuttakin hyvänä (Yle 14.12.). Toivottavasti äänestäjät yllättävät ja äänestysprosentti nousee sittenkin korkeammaksi ainakin täällä Vakka-Suomessa.

Tämän syksyn uutisoinnissa ovat painottuneet korona ja hoitajapula. Korona ja hoitajapula ovat hyviä esimerkkejä siitä, miksi sote-uudistusta tarvitaan. Koronaa ja hoitajapulaa olisi vaikea ratkoa ilman leveämpiä hartioita. Ehkä juuri nämä teemat saavat äänestäjätkin liikkeelle.

Ainakin aluevaalien ehdokasasettelu on ollut siinä mielessä lupaava, että ehdokkaita kertyi Vakka-Suomestakin peräti 50. Eniten ehdokkaita on keskustalla, 13 ehdokasta. SDP sai Vakka-Suomesta kuusi ehdokasta, perussuomalaiset 9, kokoomus 5, Vasemmistoliitto 3, Liike Nyt 3, vihreät 2, kristillisdemokraatit 6, piraattipuolueella ja RKP:lla on molemmilla yksi ehdokas. Laitilan puolesta -ryhmälläkin on yksi ehdokas aluevaaleissa.

Jokisipilä arvioi Ylen haastattelussa, että osa äänestäjistä painottaa aluevaaleissa puoluetta, mutta suurempi painoarvo on sittenkin sillä, missä ehdokas asuu. Toivottavasti äänestäjät suosivat oman alueen ehdokkaita, jotta aluevaltuustoon saadaan myös vakkasuomalaisia. Laitilassa on onnekkaasti ehdokkaita, joihin luotetaan ja jotka tunnetaan myös koko vaalipiirissä.

Teija Uitto