Attendon korotukset huolestuttavat – Laitilan kaupunki ei ole varautunut palvelusetelien korottamiseen

0
Laitilassa 64 asiakasta hankkii tehostettua palveluasumista kaupungin myöntämällä palvelusetelillä.

Attendo nostaa vuodenvaihteessa vanhusten tehostetun palveluasumisen vuosihintoja. Laitilan Sanomien toimitus on saanut tästä useamman huolestuneen yhteydenoton omaisilta. Omaiset kertovat, että joka vuosi on jonkinlainen korotus tullut hoivahintaan, mutta nyt korotus on ”törkeä”.

– Esimerkiksi Attendo Joenrinteessä maksu nousee 230 euroa kuukaudessa, eräs omainen kertoo.

– Kysykää sosiaalijohtajalta, että aikooko kaupunki mitenkään reagoida asiaan. Yleensä ei ole reagoinut, mutta nyt alkaa mennä ihan överiksi. Kuvitteellisen hoitajamitoituksen maksumiehiksi ollaan laittamassa vanhukset, yhdessä toimitukselle osoitetussa viestissä todetaan.

Laitilan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas sanoo, että Laitilan kaupungin palvelusetelisääntökirjassa ei valitettavasti ole rajoitettu palvelusetelin hinnankorotusta.

– Tämän vuoksi kaupungilla ei tässä kohtaa ole mahdollista vaikuttaa yrityksen tekemiin korotuksiin, hän toteaa.

Vanhustyön erityisasiantuntija Ritva Miesmaa kertoo myös, että Laitilan kaupunki ei ole varautunut vuoden 2022 talousarviossa palvelusetelien arvon nousuun. Hän sanoo kuitenkin, että asiasta käydään keskustelua.

Laitilan kaupunki on myöntänyt palveluseteleitä kaikkiaan 64 asiakkaalle. Osa näistä palvelusetelien käyttäjien omaisista on ottanut yhteyttä myös kaupunkiin Attendon hinnankorotuksista.

Maamies kertoo, että omaiset ovat olleet pääosin tyytyväisiä Attendon hoivayksiköiden toimintaan muuten.

– Kaupungille on tullut jonkin verran palautetta siitä, että hoivayksiköissä olisi hoitajavajetta. Mikäli on ollut epäselvyyksiä, niin ollaan oltu yhteydessä Attendoon ja asiat on selvitetty.

Laitilan Sanomat pyysi kommenttia hinnankorotuksista myös Attendon Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan aluejohtajalta sekä myyntijohtajalta, joka on perustellut hinnankorotuksia julkisuudessa aiemmin. Laitilan Sanomien kysymyksiin Attendolta ei saatu vastauksia.

Attendon myyntijohtaja Alex Gullichsen toteaa Turun Sanomien haastattelussa (4.12.), että tilanteessa ollaan kuntien armoilla siinä, jääkö hinnan korotus asiakkaan maksettavaksi. Hän myös toteaa, että palvelun ehdoista neuvotellaan edelleen kuntien kanssa.

Attendon mukaan hinnankorotus on alimmillaan parin euron luokkaa per päivä, eli 700–900 euroa vuodessa. Yksiköissä, joissa palvelun hinta on ollut ”liian alhainen”, korotus on tätä tuntuvastikin suurempi.

Gullichsenin mukaan korotuksen taustalla ovat jatkuvasti kasvavat kustannukset. Palveluntuottajien menoja ovat lisänneet muun muassa palkankorotukset sekä lainmuutos, joka vaikuttaa hoitajamitoitukseen. Turun Sanomissa Gullichsen toteaa, että kunnat eivät ole nostaneet palveluseteliensä arvoa, vaikka ne saavat valtiolta lisätukea uuteen hoitajamitoitukseen perustuen.

FaktaKolme Attendon yksikköäLaitilassa on kolme Attendon yksikköä: Attendo Joenrinne, Attendo Hoivalinna ja Attendo Mamma Mia.

Laitilan kaupungissa käytetään vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa ensisijaisesti Laitilan kaupungin omia hoitopaikkoja. Yksityiseen hoitolaitokseen asukas voi saada palvelusetelin.

Palvelusetelin arvo määräytyy asiakkaan nettotulojen mukaan. Puolison tulot eivät vaikuta palvelusetelin arvoon. Jos asiakkaan nettotulot ovat alle 1 599 euroa kuukaudessa, palvelusetelin arvo on 83 euroa kuukaudessa. Alle 1 299 euron nettotuloilla, palveluseteli on 88 euroa.

Asiakkaan omavastuuosuudeksi jää palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus. Asiakas maksaa omavastuuosuuden lisäksi vuokran, ateriamaksut, lääkkeet ja muut lisäpalvelut sekä henkilökohtaiset kulut. Asiakas valitsee palveluntuottajan niistä palveluntuottajista, jotka kaupunki on hyväksynyt.