Elossi on julkaistu jo 25 vuotta – Dubain kaupallinen joulu on vaihtunut Untamalan rauhaan

0
Jarno Elo piirtämässäi Elossi-kuvia yhdessä 6-vuotiaan poikansa Jaronin kanssa.

Untamalalainen Jarno Elo istuu tuvan pöydän ääressä. Vieressä on paperia ja mustat tussit.

Paperille piirtyy Laitilan Sanomien lukijoille Elossi-pilapiirroksista tuttua kädenjälkeä: hahmoilla on pulleat silmät, iso pää ja elävä asento. Suu on korostetun suuri, ja varsin usein auki. Nämä kaverit ovatkin varsinaisia vääräleukoja, joilla on aina kaskut mielessä.

– Minä vaan kuvitan vitsejä, Elo sanoo.

Laitilan Sanomissa Elossi-piirroksia on julkaistu jo 25 vuotta. Kaikki alkoi siitä, kun opettajana työskennellyt ja Laitilan Sanomiin Jussitus-pilapiirroksia tehnyt Jussi Vaajasaari ehdotti, että kahdeksasluokkalainen Jarno Elo voisi tuoda piirroksiaan lehteen näytille.

– Hämmästyin, kun piirros sitten julkaistiin seuraavassa lehdessä.

Siitä säännöllinen piirtäminen alkoi. Elosseja on julkaistu vuosien varrella myös Auranmaan Viikkolehdessä, Uudessa Raumassa, Akaan Seudussa, Oriveden Sanomissa ja Koillismaan Uutisissa.

Elossi-side Laitilan Sanomiin on kestänyt yli Jarnon nuoruuden, opiskeluajan Raumalla ja 11 vuoden visiitin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaihin. Nyt hänellä on vaimo Tiina Kontran kanssa kolmilapsinen perhe: Jaron, 6 sekä kaksoset Eden ja Aleksandra, 3.

Jarno Elo kertoo piirtämisen pysyneen hyvin samanlaisena koko neljännesvuosisadan ajan.

– Ensimmäisen puolen vuoden aikana saattoi olla vähän hakemista, mutta sen jälkeen Elossi on pysynyt hyvin tasalaatuisena.

Piirrokset syntyvät rutiinilla. Ensin Jarno etsii sopivia vitsejä, jotka sopivat kaikille ja joista kukaan ei toivottavasti loukkaannu. Sitten hän ottaa tussin käteen ja piirtää kuvan. Kun kuvan idea on valmiina, menee piirtämiseen noin vartti.

– Elossilta ei taiteellista luovuutta odoteta.

Tästä saa olla kuitenkin eri mieltä. Vaikka tyyli on tuttua, on piirtäminen käsityötä: hahmot ja kuvat ovat joka kerta erilaiset. Jarno Elo laskeskelee kerran viikossa Laitilan Sanomissa julkaistavia Elosseja syntyneen 25 vuoden aikana noin 1300.

Dubaissa Jarno Elo loi kansainvälistä uraa videokuvaajana. Asiakkaina oli niin yrityksiä kuin kansainvälisiä mediajättejä. Nyt Suomessa hänen täytyy löytää uudet asiakkaat.

– Jos täällä ei lähde homma käyntiin, niin voin aina palata maitojunalla takaisin Dubaihin, hän vitsailee, mutta kiittelee heti perään myös vaimoaan, jonka Viestintätoimisto Valoassa Jarno vastaa kuvauksista.

Dubaista perhe muutti Suomeen viime vuoden aikana.

– Halusimme kasvattaa lapset täällä, Jarno ja Tiina kertovat.

Ensin tulivat Tiina ja lapset, ja Jarno pian perässä, kun korona sotki työkuviot. Jarno on tyytyväinen, että korona nopeutti hänen paluutaan Suomeen. Hän ehti viettää aikaa nyt edesmenneen isänsä kanssa.

– Olen Laitilassa ja Untamalassa äärimmäisen onnellinen. Kotopaikka on ostettu. Tulen olemaan lopun elämääni Untamalassa.

Kuluneen vuoden aikana Jarno Elo on joutunut pohtimaan elämän rajallisuutta useampaan kertaan. Helmikuussa hänen munuaisleikkauksensa epäonnistui. Jarno kävi omien sanojensa mukaan ”kuoleman tunnelissa”.

Hän kuvailee leijuneensa leikkaussalin kattolaattojen joukkoon ja ymmärtäneensä olevansa kuolemassa. Tunneli päättyi mustaan, mutta kuitenkin onnellisesti, sillä kirurgit saivat leikkauksessa puhjenneen valtimon tukittua ja hänen henkensä pelastettua.

Puhe siirtyy Jarnon isään Teuvoon, joka kuoli kolmisen kuukautta sitten haimasyöpään.

– Sen olen ymmärtänyt, ettei me täällä ikuisesti eletä. Sitku-elämää ei voi elää.

Suomessa hän arvostaa sitä, että täällä kaikilla on mahdollisuus onneen. Laitilassa kiitosta saavat erityisesti päiväkodit.

– Laitilasta olen löytänyt ihan loistavan maastopyöräilyporukan. Täällä jengi polkupyöräilee leikkimielellä ja veren maku suussa.

Tupaan tuotiin joulukuusi jo marraskuun puolivälissä, sillä viestintätoimiston työkuvauksissa tarvittiin jouluista rekvisiittaa.

– Dubaissa joulu on kaupallisempi. Siellä on ostarit hienosti koristeltu. Ennen lapsia saatoimme käydä jouluna brunssilla, Tiina kertoo.

Tiina Kontran mukaan joulu alkoi yli 200 kansallisuuden kansoittamassa miljoonakaupunki Dubaissa jo loka-marraskuussa intialaisten diwalin eli valon juhlan jälkeen. Sitä seuraa kristittyjen joulu. Muslimien eid seuraa kuunkiertoa ja on joka vuosi eri aikaan. Tänä vuonna Eid Al Adha oli jo heinäkuussa.

– Ruotsalaisella kirkolla oli aina joulutapahtuma, josta sai dumble-karkkia ja konvehteja, Tiina muistelee.

Suomi, Laitila ja erityisesti Untamala nousevat Jarnon puheissa usein esiin. Joulua vietettiin tänä vuonna omassa kotikylässä, perinteisesti.

– Pyhäkelloja käyn Untamalan kirkossa soittamassa. Sen homman perin isältäni.