Ensimmäiset luistelupotkut Soukaisten jäästadionilla

0
Nina Luotosen pojat sekä hoitolapset ovat olleet ahkeria kentän käyttäjiä.

Tinja Jalonen

Soukaisten koulun vieressä kiiltelee luistelukaukalo. Kenttä rakennettiin jo 1980-luvun alussa kyläyhdistyksen toimesta. Se on juuri saatu jäädytettyä tälle talvelle ja odottaa nyt innokkaita luistelijoita.

Luistelukaukalon jäädyttämisestä vastaa sekalainen ryhmä vapaaehtoisia. Jäädyttämässä on tänä vuonna ollut Ari Ruoho sekä Juho ja Paul Hällynen, mutta muitakin on mukana ollut.

Vuosien varrella luistelutoiminnan toteuttamiseen on tullut enemmän rutiineja. Kentälle on juuri saatu myös hyväkuntoinen käytetty jäänhoitokone.

Kentän hoito sujuu yhteistyöllä ja tarvikkeita. Koneita ja muita apuvälineitä tulee monelta eri ihmiseltä. Esimerkiksi kentän laidat ovat Laitilan jäähallilta ja jäänhoitokonetta säilytetään Mikolan tilan lämpimässä tallissa ja käsikalustoa huoltoparakissa.

Jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus luistella, päätti Soukaisten yläyhdistys järjestää talviliikuntavälineiden vaihtotapahtuman. Idea tapahtumalle syntyi yllättäen eräänä joulukuisena pakkasaamuna, kun Ari Ruoho oli jäädyttämässä kaukaloa.

– Joku pikkupoika tuli kurkistamaan, että mitä oikein teen täällä. Sanoin että olen jäädyttämässä tätä kenttää ja hyvältä näyttää, että ensi torstaina pääset luistelemaan. Poika oli hetken hiljaa ja sanoi sitten, että mulla ei ole luistimia.

Sinä iltana oli kyläyhdistyksen kokous, jossa Ruoho otti puheeksi, että mitä voitaisiin tehdä asian hyväksi.

– Siitä sitten lähti idea, että kaikki toisivat itselle tarpeettomia talviliikuntavälineitä, joista voisi olla hyötyä jollekin muulle ja itselle voisi saada vaikkapa sopivan kokoiset luistimet joltain toiselta.

Siispä viime lauantaina kello 11 Soukaisten koulun pihalle alkoi ilmestyä eri kokoisia ja näköisiä luistimia, monoja ja lapasia. Ruoho oli itsekin tuonut kuusi paria luistimia. Vaikka paikalle ei saapunut suurta väkijoukkoa, oli tunnelma silti hyvä, välineet vaihtuivat ja iloinen rupattelu kantautui kauas.

Nina Luotonen toi tapahtumaan monia luistimia ja muita välineitä. Itse hän löysi hoitolapsilleen sukset.

– Oli loistava idea järjestää tämä tapahtuma, kun saa turhat välineet pois käsistä ja hyötykäyttöön, hän kertoo.

Hänen poikansa ovat olleet ahkeria jäästadionin käyttäjiä ja olleet myös jäädyttämässä sitä.

Jäästadion on kovassa käytössä joka talvi. Luistelijoita houkuttelee ainakin kentän rauhallinen sijainti, hyvä kunto ja lämmitetty parakki. Eniten luistelemassa käy lapsia ja moni saa ensikosketuksensa luisteluun juuri Soukaisten luistelukaukalossa.

– Eilenkin oli sellaisia lapsia, joita pidettiin sylissä että saivat ekat luistelupotkut otettua, Ruoho kertoo.

Toisaalta, jopa liigatason pelaajia on nähty jäästadionilla harjoittelemassa.

Tapahtuma oli onnistunut, vaikka osallistujamäärä jäikin hieman pieneksi. Luistimet ja muut välineet jätettiin ensin parakkiin muutamaksi päiväksi, jotta esimerkiksi koululaiset saivat mahdollisuuden löytää itselleen jotakin. Seuraavaksi välineet viedään kierrätyskeskukseen.