Hiihto on nyt suositumpaa kuin koskaan – Laitilassa eletään kilpailullista suvantovaihetta, vaikka olosuhteet ovat erinomaiset

0
Elias Hyytiä näyttää, miten vapaalla tyylillä edetään.

Asko Tanhuanpää

”Hyvä on hiihtäjän hiihdellä, kun hanki on hohtava alla, kun taivas kirkasna kaareutuu” , runoili toinen kansallisrunoilijoistamme eli Eino Leino (se toinen on tietysti Johan Ludwig Runeberg ) Hiihtäjän virsissä vuonna 1900.

Edellä seisova runonpätkä on edelleen ajankohtainen, sillä Leinon lailla kansalliseksi omaisuudeksi laskettu hiihto on nyt suositumpaa kuin koskaan.

– Olen saanut omassa ammatissani nähdä, että suksia ja hiihtovarusteita menee nyt enemmän kuin ikinä. Saman viestin ovat antaneet myös suksien valmistajat ja maahantuojat, menekki on nyt kovempi kuin ikinä ennen, sanoo Kesport-yrittäjänä Uudessakaupungissa toimiva laitilalainen Rami Hyytiä.

Pienen ikänsä ja useammalla eri tasolla hiihdon kanssa tekemisissä ollut Hyytiä on myös Laitilan Jyskeen hiihtojaoston vetäjä. Siitä näkövinkkelistä maailmaan katsoessaan hänen on pakko sanoa, että laitilalainen hiihto elää nyt ainakin kilpailullista suvantovaihetta.

– Koronan vaikutus näkyy hiihdossakin, sillä viime vuonna emme saaneet järjestää edes nuorten sarjahiihtoja. Täksi talveksi on kuitenkin taas suunniteltu niin sarjakisoja kuin kaupungin mestaruuskisojakin, eikä pienempien lasten hiihtokouluakaan ole unohdettu, Hyytiä ynnää.

Seuraamme haastattelun lomassa Hyytiän 15-vuotiaan Elias-pojan hiihtoharjoitusta Laitilan pururadalla. Latuja ei vasta sataneen lumen päälle ole ehditty vielä tehdä, mutta vapaalla asia ei ole edes hidaste.

– Kunhan latupohja ja ladut saadaan ajettua kaupungin muutama vuosi sitten hankkimalla lumikissalla, niin olosuhteet ovat erinomaiset. Meillä on hyvän talven tullen tarjota valaistun viiden kilometrin ladun lisäksi myös kaksi muuta vaihtoehtoa eli 800 ja 1 500 metrin ladut, Rami Hyytiä selvittää.

Elias Hyytiälle hiihto on ennen muuta hyvää harjoittelua tulevan kesän yleisurheilukisoja varten, mutta aikoo nuorimies lähteä kilpailemaankin ainakin Vakka-Suomen tasolla.

– Hiihdosta saa hyvän kestävyyspohjan yleisurheiluun ja palauttavana harjoitteluna se on mitä parasta. Jos olosuhteet ovat kunnossa, pyrimme käymään ladulla pari kertaa viikossa. Mikään ei ole sen hienompaa kuin olla ulkona ja nauttia niin talvisesta kelistä kuin luonnostakin, luettelee Elias perusteluja siihen, miksi hiihtäminen maistuu.

Isänsä valmentaman Elias Hyytiän ykköslajina pysyy edelleen seiväshyppy, missä viime kesänä hypätty ennätys 350 oikeutti koko valtakunnan kolmanteen tilaan omassa ikäluokassa.

Rami Hyytiän mukaan Laitilan Jyske tekee myös toimivaa yhteistyötä Vakka-Suomen kovimman hiihtoseuran eli Kalannin Vankan kanssa.

– Meidän parhaat hiihtäjämme ovat piiritasolla Vankan riveissä, jotta saisimme jalkeille kilpailukykyiset viestijoukkueet. Ikävä kyllä Vankassakin hiihdon harrastus lienee kuitenkin kääntynyt hienoiseen laskuun.

Vakkakisoissa Vankka on ollut jo pitkään menestyksekkäin seura ja yhtä lailla kakkosena on tullut yleensä Jyske.

Palataan vielä niihin Laitilan hiihtäjien olosuhteisiin. Rami Hyytiä heittää suoraan, että kunhan vielä saataisiin kunnollinen huoltorakennus, niin asiat olisivat paremmin kuin hyvin.

– Kun puhun huoltorakennuksesta, puhun siitä muutenkin kuin vain pelkän hiihdon takia. Käyttäjiä riittäisi varmasti myös frisbeegolfin ja tenniksen pelaajista sekä pururataa kiertävistä kuntoilijoista. Huoltorakennus auttaisi meitä saamaan Laitilaan piiritason maastokisojakin.

– Huoltorakennuksesta puhuttiin ensimmäisen kerran varmaan jo 1980-luvulla Lehtolan Sepon toimesta ja jo silloin tuotiin esiin, että se ei olisi edes mikään hirvittävän kallis investointi, Hyytiä tietää.

Toisena potentiaalisena investointikohteena Laitilassa on puhuttu myös lumitykistä, mutta Hyytiän mukaan ne ajatukset on haudattu naapurissa sijaitsevan Vahterusringin hiihtoputken takia.