Hoitajat uupuvat

0

Suomessa on jo jonkin aikaa häämöttänyt tilanne, että hoitajista tulee pulaa. Vuonna 2019 eri hoitajanimikkeillä toimivista jäi vanhuuseläkkeelle 2 100 ja työkyvyttömyyseläkkeelle 1 600 henkeä. Kevan mukaan seuraavan 10 vuoden aikana vanhuuseläkkeelle hoitoalalta arvioidaan jäävän 29 000 ja työkyvyttömyyseläkkeille 14 000 henkilöä.

Jo eläköityminen aiheuttaa hoitajavajetta, lisäksi vanhusten hoivayksiköissä vaaditaan entistä enemmän hoitajia hoitajamitoituksen muututtua. Nyt koronan myötä hoitajapula on iskenyt kuntiin kuin tornado. Myös Laitilassa tilanne on muuttunut selvästi vaikeammaksi. Tehyn Laitilan paikallisosaston puheenjohtaja Mari Pilpola sanoo, että tilanne ei ole ruusuinen (LS 30.11.). Kun sijaisia ei saada vuoroihin, hoitajat tekevät enemmän töitä ja vapailta kutsutaan töihin. Pilpolan mukaan hoitajien jaksaminen on välillä äärimmillään. Näin ei voi pitkään jatkua, se on selvä. Tehyn ja Superin paikallisosastojen puheenhoitajat ovat syystä huolissaan hoitajien jaksamisesta.

Toisaalta mitä sitten on tehtävissä? Samassa kuopassa ovat muutkin kunnat. Etenkin määräaikaisiin sijaisuuksiin on vaikea saada päteviä, vakinaisiin vakansseihinkaan ei ole tunkua. Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas toteaa, että hakemuksia avoimiin tehtäviin tulee aiempaa vähemmän. Laitilassa onneksi – ja ehkä paremman palkan ansiosta – vakanssit on saatu sentään täytettyä. Sijaisuuksien täyttö sen sijaan on vaikeaa. Kaupungin resurssipoolistakaan ei ole juuri apua, kun rekrytointi pooliinkaan ei ole yhtään helpompaa.

Koska hoitajapula on valtakunnallinen ongelma, yksittäinen kunta ei voi asiaa ratkaista sormia näpäyttämällä. Nyt vaaditaan järeämpiä toimia, mitä ne sitten ovatkaan.

Teija Uitto