Itsenäisyyden sankarit

0

Itsenäisyyspäivänä saimme kuulla ja nähdä useita vanhojen lottien ja sotaveteraanien haastatteluja. He kertoivat järkyttäviä ja sankarillisia tarinoita sodan ajalta. Aina kuitenkin onnellisina ja kiitollisina kaikesta, mitä Suomi on heille antanut.

Tuli mieleeni opiskeluaikani, jolloin koko heidän uhrautuvat toimensa kaadettiin lokaan. He tuskin uskalsivat kertoa olleensa sodassa, koska heidät leimaattiin sotahulluiksi ja lottia nimitettiin mitä törkeimmillä haukkasanoilla. Kuten eräs kansanedustaja sanoi: ”Miksi menitte sinne”.

Nämä heidän parjaajansa nousivat silloin politiikan huipulle ja monien järjestöjen johtoon, jossa he pitivät huolen, että näistä sankaritöistä ei saanut edes puhua julkisesti vuosikymmeniin.

Siellä on vieläkin ihmisiä, jotka osallistuivat innokkaasti tähän mustamaalaukseen. Yleisradiossa heitä oli myös paljon. Mutta harva on sen rehellisesti tunnustanut.

Nyt kun olot ovat muuttuneet ja lottien ja sotaveteraanien kunnia on palautettu, ovat nämä heidän tuomitsijansa joko kieltäneet, tai unohtaneet kokonaan, että mitään sellaista oli edes tapahtunut. Yritetään selittää vain, että se oli jotakin nuorta pientä ylilyöntiä ja ”rauhantyötä”, vaikka kyseessä oli kova tietynsuuntainen poliittinen peli.

Voi vain kuvitella miltä tästä sodan käyneestä sukupolvesta tuntui, kun yli 40 vuotta he eivät saaneet minkäänlaista arvostusta, vaan pelkkää väheksyntää ja epäasiallista käytöstä tai asiasta oli pakko vaieta. Heidän järjestönsä lopetettiin ja työnsä mitätöitiin.

Onneksi edes nyt, kun heitä on enää vähän jäljellä annamme heille kuuluvan arvon.

70-luvun opiskelija