Jälleen uusi juonenkäänne

0

Koronakriisin erityispiirteisiin kuuluvat yllättävät juonenkäänteet, jotka elokuvassa saavat ihmiset henkäisemään yllättyneisyydestä, mutta tosielämässä aiheuttavat paljon ahdistavampia tuntemuksia.

Kun ihmiset oppivat koronaviruksesta jotain, se muuntuu eikä yhtäkkiä tottelekaan samoja lainalaisuuksia kuin edeltäjänsä. Omikron-muunnos on tästä erinomainen esimerkki. Muunnos on ottamassa valta-asemaa monessa maassa mukaan lukien Suomessa. Kiihtyvästä yleistymisestään huolimatta se on vielä jokseenkin musta hevonen.

Toistaiseksi muunnoksesta ei vielä tiedetä tarpeeksi, jotta voitaisiin sanoa, aiheuttaako se yhtä vakavaa tautia kuin delta. Parempi katsoa kuin katoa ja tästä syystä Suomessakin käydään keskustelua jopa niin sanotun hätäjarrun vetämisestä.

Laitilassakin tehtiin viime viikolla ensimmäiset löydökset omikron-muunnoksesta. Jos delta levisi kesällä ja syksyllä pahamaineisen nopeasti, omikron on peitonnut sen satanolla. Sen arvioidaan leviävän jopa viisi kertaa deltaa tehokkaammin. Tästä ovat osoituksena muun muassa viikonlopun koronaluvut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa, että viikonloppuna Suomessa todettiin lähes 6 000 uutta tartuntaa.

Mutta koronarintamalla koettiin viikonloppuna laitilalaisittain myös ilahduttava käänne. Sunnuntaina järjestetty pop up -rokotustilaisuus houkutteli runsain mitoin laitilalaisia. Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisma kertoi, että lähes 700 henkilöä haki rokotuksen sunnuntaina. Facebookissa terveyskeskusta kiiteltiin onnistuneista järjestelyistä ja glögitarjoilusta. Mittavasta jonosta huolimatta rokotustilaisuuden kerrottiin sujuneen joutuisasti.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi