Juhlavuoden yksisarvinen

0

Lauri Kattelus

Uusi vuosi tuo mukanaan syyn juhlaan. Laitilalaisen kesänvieton kultainen sydän eli Laitilan Munamarkkinat täyttää tulevana suvena viisikymmentä vuotta. Puolivuosisatainen markkinaperinne on elänyt ja voimistunut historiansa aikana tasaisen varmasti.

Edelliset kaksi kesää ovat kuitenkin olleet muun maailman ohella takaiskuja myös paikallisille markkinoille. Koronapandemian takia kaksi viimeistä vuotta markkinaperinne on joutunut elämään vain muistoissa ja toiveissa.

Ensimmäisiä asioita, joita sain oppia saatuani viran Laitilasta, oli markkinoiden ensiarvoinen tärkeys. Tämän jälkeen olen miltei tavoittamattoman yksisarvisen tavoin saanut jahdata pääsyäni näille tarunhohtoisille markkinoille. Ensi kesänä haaveilen viimein nappaavani yksisarvisen.

Voi olla, että kuulemani hehkutus on paisutellut markkinoiden loistoa. Oma mielikuvitukseni on kuitenkin rakentanut kuvaelman kaupunkilaiset yhteen kokoavasta riemukkaasta tunnelmasta, keskustan kadut täyttävästä markkinahumusta, metrilakuista, munakkaista ja Karjuteltan lähestyvää keskikesää ilakoivasta riemusta.

Kirkkaan ja onnellisen haavekuvani lisäksi olen oppinut, että markkinat ovat laitilalaisille ylpeyden ja ilon aihe. Niin pitääkin olla. Omasta tekemisestä, yhdessä rakennetuista muistoista ja tavoitteista tuleviin onnistumisiin saa olla rinta ronttingilla.

Markkinoita vuodesta toiseen järjestävä yhdistys on paiskinut jälleen hikeä säästelemättä töitä onnistuneen juhlavuoden mahdollistaakseen. Ahkerista tekijöitä, kaiken juhlahumun mahdollistavia tukijoita ja tietysti ennen muuta kaiken eläväksi saavia innokkaita markkinoiden kävijöitä toivotetaan jokaista tervetulleeksi mukaan juhlavuoteen. Luvassa lienee jälleen ikimuistoinen tapahtuma.

Kirjoittaja on Laitilan kaupunginjohtaja