Kansallistunne, huoltovarmuus ja puolustustahto ovat Suomen vahvuuksia

0
Sirkku Isolauri ja Hanna Lahtonen laskivat Kaatuneitten omaisten ja Laitilan kaupungin seppeleen sankarihaudalle.

Laitilan kaupungin itsenäisyyspäivän juhla jouduttiin tänä vuonna perumaan pahentuneen koronatilanteen takia. Sen sijasta välitettiin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Alkion videotervehdys. Siinä Alkio kertasi itsenäisyyden alkua ja sotavuosia sekä korosti vahvan kansallistunteen merkitystä kansakunnan menestykseen.

Itsenäisyydellä on merkitystä myös paikallistasolla. Itsenäinen kotikunta muovaa ihmisten identiteettiä, ja jos itsenäisyys menetetään, vaikutukset voivat olla dramaattisia.

Kuntien kasvavat tehtävämäärät vahvistavat Alkion mielestä paikallista itsenäisyyttä.

– Nyt edessä oleva niin sanottu hyvinvointialueuudistus vie kunnilta noin puolet niiden tehtävistä maakuntatasolle. Siinä tulee todennäköisesti olemaan yhdenlainen virstanpylväs kuntien matkalla eteenpäin. Mitä tehtävien ja talouden kavennus vaikuttaa kuntalaisten ja yritysten itsenäisyysajatteluun ja mitä siitä seuraa jatkossa, jää nähtäväksi. Antaako muutos jopa lisäenergiaa joskus tuskaisen täyteläiseltä tuntuvaan tehtävämäärään ja päätöksentekoon vai lisääkö muutos luovuuden käyttöä ja antaa lisäpotkua uuden kunnan kehittämiseen? Tilaa ainakin jää, jos kunnan talous ja muut resurssit kehittyvät suotuisasti, Alkio sanoi.

Sankarihaudoilla laskettiin seppeleet itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeen. Lähes kahdenkymmenen asteen pakkanen toi tilaisuuteen oman tunnelmansa. Tilaisuudessa puhui reservin luutnantti Oskari Pilppula joka pohti diplomaattisen vuoropuhelun ja maanpuolustustahdon merkitystä.

– Nykymaailmassa korostetaan vuoropuhelun merkitystä ja sen kykyä ratkaista melkein mitkä tahansa vaikeatkin ongelmat. Valtioiden johtajat toinen toisensa jälkeen ilmoittavat olevansa valmiita vuoropuheluun vaikeiden asioiden tiimoilta. Asioiden, kuten Ukrainan sota, joka alkoi jo 2014 ja jatkuu tänäkin päivänä Euroopassa. Tai Eurooppaa koettelevasta pakolaiskriisistä.

Pilppula muistutti, että Eurooppaa koskevat kriisit koskevat aina myös Suomea, joka on jo saanut osansa pakolaiskriisistä sekä hybridivaikuttamisyrityksistä.

– Suomi kuitenkin eroaa edukseen monesta Euroopan maasta niin puolustuksen, varautumisen kuin huoltovarmuudenkin osalta. Suomi nähdään idän ja lännen välisenä neuvottelulinkkinä, jonka maaperällä on turvallista järjestää kansainvälisiä neuvotteluja.

Suomessa on tehty jatkuvasti työtä huoltovarmuuden eteen ja siinä on myös onnistuttu. Myös maanpuolustustahto on kautta historian ollut korkealla.

– Viimeisin tutkimustulos julkaistiin noin kaksi viikkoa sitten. Sen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on kasvanut: viime vuonna 65 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että Suomen olisi puolustauduttava aseellisesti, mikäli Suomeen hyökättäisiin ja vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Tänä vuonna luku on 68 prosenttia.

Seppeleenlaskutilaisuuden päätteeksi kirkkoherra Petri Laitinen piti lyhyen hartaushetken.