Laitilan terveyspalveluille kehuja – Aluevaaliehdokkaat satsaisivat mielenterveyspalveluihin ja ikäihmisten palveluihin

0
Aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään 12.-18.1. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.

Laitilan terveyskeskus saa pelkkää suitsutusta, kun aluevaaliehdokkailta kysytään, mitä mieltä he ovat nykyisistä sote-palveluista. Sen sijaan ikäihmisten palveluissa ja mielenterveyspalveluissa on ehdokkaiden mielestä parantamisen varaa.

– Laitilassa on hyvin toimiva terveyskeskus, jossa saa hyvää hoitoa ja lääkärin vastaanotolle pääsee. Omien virkalääkäreiden myötä myös pysyvyyden kautta muodostuu toimivia hoitosuhteita, eikä potilaan tarvitse aina aloittaa ns. alusta mennessään vastaanotolle, Riikka Saarela (kesk.) kehuu.

Samaa mieltä on myös Pekka Kuusisto (kesk.), jonka mielestä Laitilan perusterveydenhuolto on paikkakunnan kokoon nähden erinomaisella tasolla.

– Samoin lapsiperheiden palveluiden resurssointi on ollut vahvaa. Vakka-Suomen sairaala Uudessakaupungissa tuo myös erikoissairaanhoidon palvelut lähelle, eikä nyky-yhteiskunnassa Tyksin palvelutkaan kaukana ole.

Samaa mieltä ovat myös kyselyyn vastanneet laitilalaiset ehdokkaat Jukka Alkio (kesk.), Pertti Pokki (sd.), Jouni Gröhn (liik.) ja Timo Rantanen (ps.). Ville Varjo (r.) toteaa myös, että julkisen ja yksityisen palvelun yhteistoiminta toimii hyvin.

Virve Aho (kok.) huomauttaa, että Laitilan lastensuojelumenot kasvavat vuodesta toiseen.

– Lapsiperheiden arjessa tulisi olla enemmän tukea ja turvaa jo ennen kuin perheillä on haasteita elämässä. Mielenterveyspalvelut ovat vaikeasti saavutettavissa. Ihmistä, joka kokee ahdistusta ja tarvitsee apua, täytyy pystyä auttamaan nykyistä nopeammin, Aho arvioi.

Myös Marja-Liisa Mutka (vihr.) nostaa esille mielenterveyspalveluiden kehittämistarpeen.

Muut laitilalaiset ehdokkaat näkevät parantamisen varaa erityisesti ikäihmisten palveluissa. Henri Aitakari (lp.) toteaa, että vanhusten hoivapalvelut ovat liikaa yksityisen sektorin hallussa.

– Näillä näkymin tämä huolestuttava suuntaus tulee jatkumaan ainakin Laitilassa. Hyvinvointialue tuskin tulee suhtautumaan suopeasti Laitilan leasing-suunnitelmiin. Oli kohtalokas virhe valita niin epämääräinen ja epävarma vaihtoehto, kun meillä olisi ollut myös mahdollisuus panostaa olemassa olevaan Kaukolankotiin, hän kritisoi.

Tanja Raisto-Elo (kesk.) pitää kotisairaalan puuttumista isona puutteena.

– Lisäksi julkisen puolen iäkkäiden tehostetun palveluasumisen paikkoja on vähemmän kuin laitospaikkoja.

Pekka Kuusiston mukaan Laitilaan pitäisi saada lisää tuettua palveluasumista ja kotiin tuotavia palveluita pitäisi kehittää.

Jukka Alkio on tyytymätön vanhustenhuollon palvelurakenteeseen, vaikka itse hoitoon ja sen sisältöön hän on tyytyväinen.

Vakka-Suomen sairaalan yöpäivystyksen loppuminen harmittaa osaa ehdokkaista. Pertti Pokki toteaa, että erikoissairaanhoitoon kulkeminen on ongelmallista. Riikka Saarela (kesk.) sanoo, että yhä useammin Laitilasta joudutaan lähtemään hoidon perässä Turkuun.

– Palveluiden heikkeneminen Uudessakaupungissa Vakka-Suomen sairaalassa on ollut takaisku myös laitilalaisille.

Henri Aitakari pelkää, että tämänsuuntaista kehitystä on edessä jatkossakin:

– Maakuntajohtaja Kari Häkämieskin sanoi, etteivät terveyspalvelut tule säilymään kaikissa kunnissa. Yhteistyö Uudenkaupungin kanssa olisi ollut enemmän kuin suotavaa. En silti usko, että Laitilan terveyskeskus lopetetaan ensimmäisten joukossa, mutta missään nimessä ei pidä tuudittautua siihen, että hyvinvointialue haluaisi pitää sitä toiminnassa silloin, kun alkaa armoton säästöjen etsiminen. Mitään muuta työtä ei tulevilla aluevaltuustoilla oikein voi nähdä olevankaan kuin jatkuva säästäminen kaikessa, koska ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa rahoitukseen verotusoikeuden puuttuessa.

Tämä juttu aloittaa aluevaalisarjan, joka perustuu Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien yhteiseen kyselyyn Vakka-Suomen aluevaaliehdokkaille. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 38 alueen ehdokasta. Tässä osiossa esittelemme vain laitilalaisten ehdokkaiden vastauksia, koska Laitilan kaupunki järjestää ainoana omat terveyspalvelunsa Vakka-Suomen kunnista. Pyhärannasta näihin kysymyksiin vastasi vain Heljä Isotalo ja hän oli tyytyväinen U-soten tarjoamiin palveluihin.

FaktaEhdokkaiden lääkärikäynnitLaitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien kyselyssä kysyttiin ehdokkailta, missä he ovat viimeksi käyneet lääkärin vastaanotolla. Kysymyksellä pyrittiin saamaan käsitys siitä, onko ehdokkailla itsellään kokemuksia julkisen terveydenhuollon palveluista.

Vastaajista 16 oli käynyt viimeksi työterveyshuollossa, 15 julkisessa terveydenhuollossa, 7 yksityislääkärillä ja yksi vastasi, ettei ole käynyt lääkärillä viimeisen parin vuoden aikana.