Lauhana alkanut marraskuu päättyi kylmänä – Kymmenessä vuodessa marraskuun lämpötilan on noussut 1,3 astetta

0
Marraskuu alkoi lauhana, mutta loppukuusta Laitilassa pakkanen paukkui alimmillaan -14 asteessa.

Marraskuu oli lähes koko maassa tavanomaista vähäsateisempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Niin myös Laitilassa, jossa säätilastoija Eero Setälän mittaukset osoittavat viime kuun kokonaissademääräksi 32 millimetriä.

Marraskuun sademäärän keskiarvo on Laitilassa 62 millimetriä. Keskiarvo on laskettu ilmastollisesta vertailukaudesta eli 30 vuoden marraskuun sademääristä. Vertailukausi auttaa ymmärtämään, onko nykyinen sää tavanomaista sateisempi, kylmempi tai lämpimämpi.

Laitilassa marraskuun keskilämpötila oli 1,5 astetta, kun keskimäärin marraskuun lämpötila on 2,1 astetta.

Eero Setälä käyttää tilastossaan nyt ensimmäistä kertaa vertailukautta 1991–2020, kun aiemmin keskiarvoja on laskettu vuosista 1981–2010. Ilmatieteen laitos siirtyi uuteen vertailukauteen lokakuun alussa.

– Sääolot vaihtelevat vuodesta toiseen. Yksittäisen vuoden sääolot eivät anna oikeaa kuvaa esimerkiksi tietyn paikkakunnan ilmastosta, vaan sitä varten on tarkasteltava pitempiaikaista keskiarvoa, selventää meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen vertailukauden muutoksesta kertovassa tiedotteessa.

Vertailukausien vertailu osoittaa ilmaston lämmenneen. Kun Turun lämpötilasta vuosina 1981–2010 laskettu marraskuun keskiarvo on 0,8 astetta, niin vuosien 1991–2020 vertailukausi antaa keskiarvoksi 2,1 astetta. Ilmaston voi siis laskea lämmenneen Turussa marraskuussa 1,3 astetta.

Lukema 1,3 astetta on hätkähdyttävän suuri, sillä se on hyvin lähellä 1,5 astetta. Sitä on koko maapallon tasolla pidetty kriittisenä rajana, jota ei saisi ylittää. Tutkijoiden mukaan Suomessa juuri talvien arvioidaan lämpenevän enemmän kuin kesien ja maapallon pohjoisten osien enemmän kuin maapallon keskimäärin.

– Havaitut muutokset vertailukausien välillä korostuvat etenkin, kun tarkastellaan etelän talvia. Termisen talven pituus on lyhentynyt maan lounaisosassa yli kahdella viikolla kymmenen vuoden takaiseen edelliseen vertailukauteen verrattuna, Pauli Jokinen sanoo.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC tviittasi marraskuussa, että ihmisten toimet ovat aiheuttaneet noin 1,1 asteen ilmaston lämpenemisen. Suunta on huolestuttava.

– 1,5 asteen lämpötilan nousu olisi ihmisten hyvinvoinnin kannalta vielä siedettävä vaihtoehto, mutta vaikuttaa siltä että olemme menossa kohti 2–3 asteen lämpenemistä, totesi Maailman ilmatieteenjärjestön pääsihteeri Petteri Taalas Ylen uutisessa syksyllä.