Mestaruuskirja Lukosta puristettiin kokoon kahdessa viikossa – Pyhärannan Ihodesta lähtöisin oleva toimittaja Harri Pirinen palkittiin myös Vuoden urheilujutusta

0
Harri Pirisellä (oik.) oli tapahtumarikas viikko. Yhtenä kohokohtana oli yhdessä valokuvaaja Elmeri Elon kanssa julkaistu kirja Lukko 85 - Pitkä matka mestaruuteen.

Ari Anteroinen

Pyhärannan Ihodessa nöösipoikavuotensa viettänyt Harri Pirinen, 44, pelasi alkuunsa jääkiekkoa Ihoden Kirissä ja sittemmin siirtyi Rauman Lukon legendaariseen kortteliliigaan. Joukkue oli F-liigassa TPS.

Harrista ei kuitenkaan tullut jääkiekkoilijaa, mutta kelpo urheilutoimittaja ja urheilukirjaiija hänestä tuli. Tie vei ensin Asko Tanhuanpään suosituksesta raumalaisen sanomalehti Länsi-Suomen urheilutoimitukseen ja siitä aikanaan suureen maailmaan Ilta-Sanomiin, Urheilulehteen ja niin edelleen.

Kirjoja Pirinen on tähän mennessä kirjoittanut kolme kappaletta yksinään, eli Nuorten jääkiekon maailmanmestarit (2016), Kultaleijonien tarina (2018) ja Stadin Kingit (2019). Viimeisin oli myös kyseisenä vuonna yksi ehdokas vuoden urheilukirjaksi.

Nyt kirja numero neljä on nähnyt päivänvalon, kun yhdessä raumalaisen urheilukuvaaja Elmeri Elon kanssa hengästyttävällä vauhdilla valmiiksi puserrettu Lukon mestaruuskautta kuvin ja tekstein kertaava 215-sivuinen 150 valokuvalla maustettu Lukko 85 – Pitkä matka mestaruuteen julkistettiin viime viikolla.

– Kyllä tämä on ennen muuta Elmeri Elon kirja. Hän teki kuvien kanssa ison työn. Minä laadin sitten kuviin sopivat tekstit ja jututin mestarijoukkueen kapteeni Toni Koivistoa, Pirinen kertoi.

Ja olihan Elon urakka aikamoinen.

– Kävin kolme kertaa 19 000 arkistokuvaa viime kaudesta läpi, kun kuvia valikoin, Elo totesi.

Ensimmäisen kerran kaksikko, joilla on yhteistä taustaa jo vuosien takaa jalkapallokentältä, otti kirjan puheeksi marraskuun puolivälissä. Toimeen päätettiin tarttua ja kaverien kertoman mukaan töitä tehtiin kolmessa vuorossa. Kaksi viikkoa ennen kirjan julkaisua materiaali lähti painoon.

– Erityisesti haluamme kiittää taiton tehnyttä Matti Bergiä, joka löytyi Viestintäosakeyhtiö Bonden avulla. Hän ymmärsi heti, mitä olemme hakemassa.

Löytyykö tekijöiltä itseltään jokin suosikkikuva?

– Kaikista tietysti tykkään, koska olen ne itse kuvannut ja kirjaan valinnut, Elmeri Elo hymähtää.

– Mutta ehkä se mustavalkoinen kuva kapteeni Heikki Liedeksestä astumassa mestaruuskannu käsissään bussista ulos fanilauman hurratessa, ”Hesen” eläimellinen huuto kiteytti kaiken, Elo jatkaa.

Harri Pirinen poimii omaksi suosikikseen kuvan, missä mestarijoukkuetta Äijänsuolla odottavan ihmislauman keskellä liehuu sinikeltainen Rauman lippu.

– Kuvassa on paljon tunnetta, kun toiset kyynelehtivät onnesta ja toiset hymyilevät leveästi, Pirinen avaa.

Kuvien ja muistojen kertaaminen sai myös tekijäkaksikon tunnekuohun valtaan.

– Kun kirja lähti painoon, kuivasin silmäni ja kävin niistämässä. paljasti Elmeri Elo.

Pirinen lisää, että kirja on eräänlainen aikakone, jolla pystyy palaamaan viime kevään mestaruustunnelmiin ja siihen, kun koko Rauma sekosi.

Viime perjantaina Lukko–TPS -ottelun jälkeen Harri Pirinen istuskeli raumalaisen baarin tiskillä. Takana oli kirjan myynti- ja nimmaritilaisuus Lukon ottelun ohessa Äijänsuolla.

Yhtäkkiä toimittajan puhelimeen kilahtaa onnitteluviesti kollegalta suoraan Helsingistä Urheilutoimittajain 90-vuotisjuhlasta, missä jaettiin myös palkinto Vuoden urheilujutusta. Palkinto meni Harri Pirisen ansiokkaalle jutulle yleisurheilija Mia Sillmanista, joka kertoi jutussa tarinansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Sillman joutui lapsena tunnetun ravivalmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

– Pala nousi kurkkuun, silmät kostui ja tiskillä vieressä istunut vanha juniorijoukkueeni huoltaja sai lasillisen Larsenia, fiilisteli Pirinen sosiaalisessa mediassa.

Aiemmin samana päivänä Pirinen kävi tekemässsä vielä juttua kiekkolegenda Matti ”Mölli” Keinosen muistotilaisuudesta.

Saa kai siinä iso mies illan päätteeksi jo vähän herkistyäkin.