Nuoren puheenvuoro sankarihaudalla: ”Maanpuolustusta on ylläpidettävä”

0
Laitilan nuorten edustajana itsenäisyyspäivän puheen sankarihaudalla piti Antti Marttila.

Arto Kanerva

Itsenäisyyspäivän perinteinen nuorten ja lasten soihtukulkue jouduttiin tänä vuonna perumaan. Nuorten puheenvuoro sankarihaudalla järjestettiin tavallista pienimuotoisempana.

Puheen tilaisuudessa piti abiturientti Antti Marttila ja lauluesityksestä vastasi Laitilan mieslaulajat.

– Olemme tänään kokoontuneet tänne muistamaan ja erityisesti kunnioittamaan rintamalla kaatuneita ja edesmenneitä veteraaneja. Se on vähintä, mitä voimme tehdä, koska he ovat antaneet meille tärkeimmän asiansa, henkensä.

Sotaveteraaneja on yhä vähemmän, joten Marttilan mukaan on keksittävä uusia tapoja kunnioittaa heitä.

– Ensisijaisesti meidän on pakko ylläpitää maanpuolustusta. Meidän täytyy pitää suomalaisina yhtä, riippumatta iästä, asuinpaikkakunnastamme tai poliittisista mielipiteistämme.

Yhtä pitämiseen on puhujan mukaan monia keinoja, kuten toiminta järjestöissä, harrastaminen joukkueessa tai muutoin kokoontuminen.

– En kuitenkaan toivo Lapuan liikkeen kaltaisia järjestöjä tai muita kansaa kahtia jakavia ryhmittymiä. Historiassa ollaan nähty, mitä siitä seuraa, kun erotellaan ihmisiä erilaisten tekijöiden perusteella. Sisällissota on viimeinen asia, jota toivon tälle maalle. Se vähentäisi kunnioitusta toisiamme ja maamme veteraaneja kohtaan. Meidän pitäisi välttää riitoja viimeiseen asti ja pitää yhtä.

– Talvisodassa suomalaiset osoittivat, kuinka vahvoja oikein olemme, kun pidämme yhtä. Minusta voisimme jatkaa tätä vielä tulevaisuudessakin.