Omikronmuunnos leviää Laitilassa – Joulukuussa eniten tartuntoja

0
Maskien käyttöä suositellaan yhä. Arkistokuva: Eero Saarikoski

Laitilassa on todettu jälleen viimeisen kahden viikon aikana (16.12.–30.12.) 56 uutta koronatartuntaa. Tartunnan saaneista 32 on yhä eristyksissä. Altistuneita samalla aikavälillä on 280 ja 76 on yhä karanteenissa.

– Omikron on valtavirus Laitilassa, terveydenhoitaja Taisa Bragge Laitilan terveyskeskuksesta kertoo.

Koronatilanne on pahentunut selvästi loppuvuotta kohden. Vuoden mittaan tartuntamäärät ovat vaihdelleet niin, että eniten tartuntoja on todettu talvikaudella ja huhtikuussa Laitilassa oli tartuntapiikki. Kesällä tartuntatilanne rauhoittui joksikin aikaa, kunnes lokakuussa tilanne jälleen revähti. Marraskuussa tartunnat saatiin hetkeksi aisoihin, mutta joulukuussa tartuntamäärät nousivat vuoden korkeimmalle tasolle.

Suurimmat tartuntamäärät ajoittuvat kunnissa eri kuukausiin. Laitilassa, Pyhärannassa ja Uudessakaupungissa tartuntamäärät ovat olleet tänä vuonna kuitenkin korkeimmillaan nyt joulukuussa.

Laitilassa omikron on saanut ihmiset hakeutumaan rokotuksiin. Pop up -rokotukset ovat vetäneet hyvin väkeä. Yli 12-vuotiaista laitilalaisista ensimmäisen rokotteen on saanut nyt 84,9 prosenttia, kaksi rokotetta 79,3 prosenttia ja kaikki kolme rokotettakin jo 30,5 prosenttia.

Alhaisin rokotekattavuus on 25–29-vuotiailla, joista ensimmäisen rokotteen on ottanut vain 67,9 prosenttia ja kaksi rokotetta 56,1 prosenttia. Nuorimmista ikäluokista paras rokotekattavuus on 16–19-vuotiailla, joista ensimmäisen rokotteen on ottanut 82,3 prosenttia, kaikki muut alle 40-vuotiaiden ikäryhmät jäävät ensimmäisen rokotteen kattavuudessa alle 80 prosentin.

Korkein rokotekattavuus on 75–79-vuotiailla, joista ensimmäisen rokotteen on saanut 96,6 prosenttia, kaksi rokotetta 95,1 prosenttia ja kolme rokotetta 69,3 rokotetta. Yli 80-vuotiaiden rokotekattavuus on hieman alempi.

Laitilan terveyskeskus järjestää seuraavan pop up -rokotetilaisuuden sunnuntaina 2.1. kello 12 – 18 terveyskeskuksessa. Tilaisuuteen ei tarvitse varata aikaa, vaan rokotetta voi mennä jonottamaan. Kolmannen rokotteen tilaisuudessa voivat saada yli 50-vuotiaat ja riskiryhmään kuuluvat. Ensimmäisen rokotteen ottaville jaetaan leffalippuja.

Riskiryhmiin kuuluvien 1.–5. luokkien oppilaiden koronarokotukset alkavat tiistaina 4.1. Kappelimäen koululla ilman ajanvarausta. 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

 

Rajoitukset tiukkenevat tammikuussa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Varsinais-Suomeen uusia koronarajoituksia. Päätökset ovat voimassa 1.-15.1.2022.

Varsinais-Suomessa kielletään kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa. Rajoitusta ei voi kiertää edellyttämällä osallistujilta koronapassia.

Lisäksi aluehallintovirasto määrää suljettaviksi sisäliikuntatilat, yleiset saunat, uimahallit, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Sisäliikuntatilojen sulkeminen ei koske alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaa.

– Tilojen sulkemista koskevat rajoitukset kiristyvät Varsinais-Suomessa, mutta lasten harrastustoimintaa tiloissa ei rajoiteta. Toivottavasti näillä rajoituksilla saadaan hillittyä tartuntamäärien kasvua, sanoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen.

Muissa yleisissä tiloissa toiminta on järjestettävä koronaturvallisesti. Keinoja ovat esimerkiksi kasvomaskin käytön edellyttäminen, ilmanvaihdon tehostaminen, asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden osallistuminen porrastamalla tai asiakaspaikkojen väljempi sijoittelu.