Posket punaisiksi

0

Laitilan ja Pyhärannan seuduilla on saatu ulkojäät ja ensimmäiset ladut kuntoon. Jouluna satanut lumi tarjoaa talven riemuja niin lumikasoissa kuin pulkkamäissä.

Luistelukaukaloita alettiin Laitilan keskustassa ja monessa kylässä jäädyttämään jo marraskuun puolella, kun ensimmäiset kunnon pakkaset tulivat.

Tuunan kentälle pääsi luistelemaan jo ennen itsenäisyyspäivää, mikä on viime vuosiin verrattuna harvinaisen aikaisin. Pohjat kestivät joulukuun puolivälin plussakelit, ja jäät saatiin joulun alla uudestaan käyttöön.

Korona-aikana ulkoliikuntapaikkojen kunnossapito on erityisen tärkeää, sillä ulkona voi liikkua terveysturvallisesti. Käyttäjien kannattaa jakaa kiitosta kenttien ja latujen ylläpitäjille, joista monet tekevät hommaa talkooperiaatteella.

Luistelujäät ja luonnonlumille vedetyt ladut ovat kaikkien käytettävissä ilmaiseksi. Sitä ei kannata pitää itsestään selvyytenä, sillä monet kaukalot tai ladut vaativat paitsi sopivat olosuhteet, myös paljon työtä ennen kuin ne ovat käyttökunnossa.

Erityisesti lapsia ja nuoria tulisi kannustaa liikkumaan, sillä viides- ja kahdeksasluokkalaisille tehtävät move-mittaukset kertovat lasten ja nuorten kunnon jatkuvasta heikentymisestä. Erityisesti erilaisten ruutujen äärellä viihtyminen edesauttaa istuvaa elämäntapaa.

Laitilan Sanomissa julkaistaan Jyskeen 110-vuotisen taipaleen kunniaksi juttusarjaa, jossa esitellään seuran jaostoja. Lähes jokainen jaosto on kertonut, että koronan takia harrastajien määrä on laskenut tai pandemia on muuten vaikeuttanut toimintaa.

Jos urheiluseurassa ei tule liikuttua, on omaehtoinen liikunta sitäkin tärkeämpää. Kannattaa siis lähteä ulkoilemaan, kun talvisäät tarjoavat parastaan.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi