Rähinää kannabiksesta

0

Tatu Ujula

Syyskuussa tapahtui Suomen huumausainekentällä historiallinen avaus. Vihreiden puoluekokous äänesti kannabiksen laillistamisen puolesta. Laillisuus kattaisi myymisen, hallussapidon ja kasvattamisen.

Heti kun puoluekokouksen kanta tuli julki, se käynnisti rähinän aineen hyödyistä ja haitoista. Mistä avauksessa pohjimmiltaan on kyse?

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan kannabis on Suomessa yleisimmin käytetty laiton päihde. Yleisin käyttötapa on marihuanan muodossa polttamalla.

Polttamalla käyttäjä saa kannabiksesta irti toivotun päihdyttävän vaikutuksen kuten rentoutumisen ja mielihyvän. THL:n kannabis- ja terveys -tutkimusjulkaisun mukaan käytöstä voi aiheutua haittoja kuten ahdistuneisuutta ja muistin heikkenemistä.

Pitkäaikainen polttelu puolestaan altistaa esimerkiksi masennukselle, riippuvuudelle ja psykooseille. Lista on melkoinen.

Vihreän puoluekokouksen yksi peruste kannabiksen laillistamiselle oli aineen aiheuttamien haittojen vähentäminen yhteiskunnallisella ja yksilön tasolla. Mielestäni on kiistatonta, että kannabiksen käytöstä aiheutuu yksilölle harmia.

Terveysriskien lisäksi esimerkiksi nuoren rikosrekisterimerkintä saattaa vetää maton alta tulevaisuuden suunnitelmien suhteen. Pössyttelystä kiinni jääneen opiskeluvaihtoehdot kaventuvat. Samoin ajokortti tai aselupa voi jäädä saamatta kannabiskäryn johdosta.

Kuinka yleistä kannabiksen käyttö Suomessa on tänä päivänä? THL:n tilaston mukaan se on hälyttävällä tasolla.

1980-luvulla ja 1990-luvuilla syntyneistä kannabista on kokeillut jo noin 40 prosenttia väestöstä. Kun prosentit ovat näinkin korkeita, voidaan esittää kysymys, ajaako aineen laillistamista moni sen käyttäjä? Prosenttien valossa on oletettavaa, että vähintäänkin päättäjien tuttavapiiristä löytyy marihuanan ystäviä.

Itse vastustan aineen laillistamista. Pääsyynä on se, että en näe uskottavana, että laillistettuna päihteenä kannabiksen kokonaiskäyttöaste laskisi ja haitat vähenisivät.

Jos valtio antaisi virallisen siunauksensa aineen suhteen, moni ottaisi sen vastaan virallisena pössyttelykutsuna. Yhteiskunnan maksettavaksi jäisi viulut aineen aiheuttamista ongelmista unohtamatta inhimillisiä tragedioita.

Laillistamisen kannattajat ovat siinä oikeassa, että valtion valvonnassa päihdyttävän aineen pitoisuuden ja puhtauden säätely olisi vaivattomampaa. Tosin alkoholista ja tupakasta olemme jo viisastuneet, että halvemman hinnan toivossa ihmiset menevät merta edemmäs kalaan tekemään ostoksia.

Kannabis tuskin jäisi poikkeukseksi. Vaikka tällä kertaa kannabis hävisi laillisuuskisan, on selvä, että rähinä vihreän kasvin ympärillä jatkuu tulevinakin vuosina.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.