Rakas Joulupukki

0

Olen pahoillani, että on vähän vierähtänyt aikaa viime kirjeestä, semmoiset 45 vuotta.

Taisin viimeksi toivoa joululahjaksi luistimia. Se oli kyllä vikatikki. En koskaan oppinut piruettia, vaikka kaverit oppivat helposti. Aloin inhota luistelua ja tunnustan, että pari kertaa sen takia jopa lintsasin liikuntatunnilta.

Sen kirjeen jälkeen ymmärsin, että toiveessa on aina se riski, että se toteutuu. Ihminen on siitä kummallinen eläinlaji, että harvoin se on koskaan täysin tyytyväinen. Jos ei ole vilu, niin on nälkä. Ja jos ei ole nälkä, niin on ähky. Jouluaattoiltana taas valitellaan, että miten tulikin syötyä niin paljon. Olet Joulupukki varmaan huomannut myös, että kun naiset kokoontuvat yhdessä syömään, niin heti alkavat laihdutuspuheet?

Olen monta kertaa miettinyt, että pitäisi sinulle pitkästä aikaa kirjoittaa. Aina se sitten vain on jäänyt, on tullut kaikenlaista. Syntyi lapsi ja toinenkin. Piti kotia laittaa, kissa ja koira hankkia. On ollut vilinää, melskettä, helinää helskettä. Korvia, tassuja, pulleita massuja, häntiä vilisten. Ei siinä sitten oikein malttanut ruveta kirjettä rustaamaan.

Mites siellä Korvatunturilla on mennyt? Toivottavasti sinä Joulupukki et ole sairastunut koronaan. Tämä omikron nyt kovasti huolestuttaa, kun se on niin tarttuvaa lajia. Voitkos sinä tänä vuonna tullakaan tänne etelään? Olisi niin kiva nähdä pitkästä aikaa, kun sinä yhtenäkin vuonna jätit tulematta. Lapset olivat kovin pettyneitä. Yritin soittaa sinulle, mutta et vastannut enää aattoiltana luuriin. Mies murjaisi, että on tainnut Joulupukki liikaa glögiä nauttia. En minä häntä uskonut. Ehkä Petteri Punakuonolle iski vatsatauti?

Sen joulun jälkeen emme sinua sitten enää pyytäneetkään vierailulle. Lapset kasvoivat, nyt niillä on mittaa enemmän kuin minulla tai miehellä. Ovat kovin fiksujakin. Aina välillä pitää soittaa ja kysyä, että mitä tietokonerakkineelle tai televisiolle pitäisi tehdä, kun kuva katoaa, yhteys pätkii tai muuten vain tulee tenkkapoo. Tekniikan kehittyminen ja tämä ilmastonmuutos ovat muuten kummallinen yhtälö. Pitäisi säästää maapalloa, mutta rakennammekin lisää laitteita, jotka kuluttavat sähköä. Onko tässä mitään järkeä? Onneksi sinulla on jo ekologinen kulkupeli.

Mitä Joulupukki oikein ajattelet tästä nykyisestä elämänmenosta? Aika vihaisesti ihmiset puhelevat välillä toisilleen. Sitäkin olen tässä korona-aikana ihmetellyt, kun ihan tavalliset ihmiset tuntuvat tietävän kaikesta enemmän kuin asiantutkijat ja tutkijat. Toista se oli ennen. Kun polionyrkki päätti koko Suomen rokottamisesta 1984, mitään poikkeusololakia ei säädetty. Alkuvuodesta 1985 Lääkintöhallitus järjesti sokeripalajakelun ja 95 prosenttia kansasta söi kiltisti sen poliosokerin. Nyt rokotevastaisuutta ilmenee täällä Laitilassakin. Ymmärrän kyllä, että ihmiset miettivät asiaa. Onhan rokotteissa, kuten lääkkeissäkin, aina riskinsä. Sama lääke, joka pelastaa toisen, voi toisen sairastuttaa. Eihän elämästä tiedä muutenkaan, pitää vain uskaltaa.

Rakas Joulupukki, jos jotain saan toivoa, niin jospa tänä jouluna toisit meille kaikille malttia ja viisautta ratkoa näitä vitsauksia.

Tuo meille joulurauha, sitä tarvitaan.

Teija Uitto

Kirjoittaja on Laitilan Sanominen päätoimittaja, joka toivoo, että Joulupukki on olemassa.