Tähtäimessä Gymnaestrada – Voimistelussa tarvitaan niin notkeutta, voimaa, rytmitajua kuin esteettistä silmää

0
Kolibrit ja Feenix harjoittelevat Varppeen koulun salissa ensimmäistä kertaa yhdessä Tampereen Gymnaestradaa varten.

Asko Tanhuanpää

Laitilan Jyskeen voimistelijoilla on tulevana kesänä edessä haastava urakka, jota varten määrätietoinen yhteisharjoittelu aloitettiin heti joulukuun alussa. Tampereella ensi kesäkuussa järjestettävään kansalliseen Gymnaestrada-tapahtumaan lähtee Jyskeestä voimistelijoita kaikkiaan kolmesta joukkueesta eli mukana ovat niin 15–16-vuotiaat Kolibrit, 12–14-vuotiaista koottu Feenix kuin 10–12-vuotiaat Kiislatkin.

– Kaikkiaan meillä on tällä hetkellä vajaat 40 aktiivivoimistelijaa, kun syksyllä aloittanut 6–8-vuotiaiden voimistelukoulukin lasketaan mukaan, Jyskeen voimistelujaostossa alusta lähtien mukana ollut Eeva Korte-Hemmilä kertoo.

Tänä syksynä hänestä tuli myös jaoston puheenjohtaja, kun sitä pitkään johtanut Solina Saarikoski luopui tehtävästä.

Jyskeen voimistelujaosto perustettiin vuonna 2017. Jaoston moottoreina toimi muutama äiti, joiden lapset olivat mukana Vakka-opiston baletissa.

– Mietimme yhdessä, että Laitilaankin olisi kiva saada joku arvostelulaji tytöille. Siihen aikaan täällä ei ollut sen enempää taitoluistelua kuin voimisteluakaan, selvittää itse aikanaan voimistelukipinän baletista ja tanssista saanut Korte-Hemmilä.

Hänen omista lapsistaan 16-vuotias Ella on mukana Kolibreissa ja 12-vuotias Alisa on aiemmin ollut puolestaan Feenixissä.

– Toiminta alkoi perinteisellä joukkuevoimistelulla, mutta nyt meillä on joukkue myös tanssillisessa voimistelussa, hän jatkaa.

Liikkeelle Laitilassa lähdettiin yhdellä joukkueella eli Kolibreilla. Tällä hetkellä ryhmässä on edelleen mukana kuusi alkuperäistä jäsentä. Iisa Leinon valmennuksessa olevat Kolibrit toimivat oman harrastuksensa ohessa aktiivisesti myös nuorempien joukkueiden valmentajina ja valmennusuransa on aloittanut jo muutama Feenix-ryhmäläinenkin.

– Voimistelu on paljon monipuolisempi laji kuin yleisesti luullaan. Jos siinä haluaa menestyä, tarvitaan niin notkeutta, voimaa, rytmitajua kuin esteettistä silmääkin. Treeni on kovaa ja määrätietoista, mutta kilpailuissa on muistettava myös hymyillä, avaa puheenjohtaja voimistelun olemusta.

Gymnaestradaan Jyskeen voimistelijat osallistuivat ensimmäisen kerran jo vuonna 2018 Turussa. Laitilalaiset olivat mukana kolmessa kenttäohjelmassa ja Eeva Korte-Hemmilä myöntää nyt, että urakka taisi olla vähän liiankin kunnianhimoinen.

– Tampereella ohjelmassa on kaksi kenttäohjelmaa. Kolibrit, Feenix ja myös mukaan lähtevät voimistelijoiden äidit ovat mukana Kirkkaat vedet -ohjelmassa ja Kiislat puolestaan Sateen jälkeen paistaa aurinko -ohjelmassa. Kaikkiaan Tampereelle kokoontuu tuhansia voimistelijoita ympäri valtakunnan, mikä tekee kokemuksesta ainutkertaisen. Voimistelu yhdistää ja ilahduttaa, Korte Hemmilä tietää.

Kolibrit osallistuvat Tampereella myös tanssillisen voimistelun Lumo-kisoihin.

– Tänä vuonna kilpailumatkalla on oltu toistaiseksi Mäntsälässä ja Jyväskylässä, tarkentaa Gymnaestradassa jyskeläisten gymppinä toimiva Korte-Hemmilä.

Gymppi vastaa muun muassa pukujen tilaamisesta, ilmoittautumisista ja yleisestä organisoinnista.

Maailmanlaajuisessa World Gymnaestrada -tapahtumassa Laitilan Jyske on ollut mukana kerran, vuonna 2019 pienehkössä Dornbirnin kaupungissa Itävallassa. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, eikä koronatilanne asetu esteeksi, on tarkoitus lähteä mukaan myös Amsterdamin tapahtumaan vuonna 2023.

Paikallisten koulujen saleissa kaksi kertaa viikossa harjoittelevat laitilalaisvoimistelijat järjestivät ennen korona-aikaa erilaisia näytöksiä. Viime aikoina ne ovat olleet tauolla, mutta esimerkiksi Gymnaestradan rahoitusta ajatellen tärkeissä myyjäisissä on onneksi sentään pystytty olemaan mukana.