Uraani halkeaa

0

Energian hinnannousu on ollut viime päivinä otsikoissa. Sen taloudet ovat huomanneet myös sähkölaskuissaan.

Tankatessaan on autoilija havainnut eurojen vilisevän mittaristossa tiiviiseen tahtiin. Tilastokeskuksen viime viikon julkaisu vahvistaa kuluttajien kokemukset: pörssisähkön kuukausihinta on hiponut ennätyksiä ja polttonesteiden kuluttajahintojen nousu on jatkunut.

Kotimaista sähköä on tarjolla ensi vuonna aiempaa runsaammin, kun ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voiman eli TVO:n kolmosreaktori tahdistetaan valtakunnan sähköverkkoon. TVO:n mukaan uuden reaktorin käyttöönoton myötä noin 30 prosenttia Suomen sähköstä tulee Olkiluodon saarelta, joka sijaitsee reilun 40 kilometrin päässä Laitilan keskustasta.

Tätä on odotettu, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan OL3:n olisi pitänyt valmistua jo vuonna 2009. Moni on ehtinyt epäilemään, käynnistyykö uuden teknologian ydinvoimala koskaan.

Viime viikolla julkaistiin Ilmastopaneelin raportti, jonka mukaan teollisuuden sähköistäminen on keskeinen osa vähähiilistä energiamurrosta. Sähköntuotanto uusiutuvista luonnonvaroista ei ole ongelmatonta. Siitä kertovat ydinvoimalatyömaan monet viivästykset ja tuulivoiman vastustus, josta kokemusta on niin Laitilassa kuin Pyhärannassa.

Suomi ja koko maailma tarvitsevat vähähiilisesti tuotettua sähköä, jotta fossiilisten polttoaineiden käyttöä voidaan vähentää. Viime aikoina ydinvoimalat ovatkin kokeneet ympäristöpiireissä arvon nousun pohjamudista ilmastonmuutoksen hidastamisen mahdollistajaksi. Teollisuuden Voima mainostaa sivuillaan OL3:sta Suomen suurimmaksi ilmastoteoksi.

Teollisuuden Voiman tuoreimman arvion mukaan uusi ydinvoimala otetaan käyttöön tammikuussa. Testit käyttöönottoa varten ovat jo pitkällä. Niin Olkiluotoa rakentaneet insinöörit kuin lähiseudun asukkaat seuraavat kiinnostuneena, miten käyttöönotto sujuu.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi