Uusikaupunki Lounais-Suomen Jätehuollon osakaskunnaksi

0
Uusikaupunki liittyy ensi vuonna Lounais-Suomen Jätehuollon osakaskunnaksi. Kuvituskuva: Timo Jakonen

Uusikaupunki liittyy vuoden 2022 alusta Lounais-Suomen Jätehuollon eli LSJH:n osakaskunnaksi. Kaupungin vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille muutos tuo tullessaan uusia jätehuoltopalveluja ennestään tuttujen palvelujen rinnalle.

Kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi 30. marraskuuta Uudenkaupungin jätetaksan.

– Kaikki nykyiset jätemaksut säilyvät entisen suuruisina lukuun ottamatta L&T:n materiaalinkäsittelykeskuksessa Munaistenmetsässä vastaanotettavia jätteitä. L&T:n sekajätteen eli polttokelpoisen jätteen maksuihin tulee L&T:n ja kaupungin välisen palvelusopimuksen mukainen reilu 10 prosentin indeksikorotus, Uudenkaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoo.

Uusikaupunki allekirjoittaa LSJH:n uuden osakassopimuksen ja Lounais-Suomen jätehuoltolautakuntasopimuksen joulukuun puolivälissä yhdessä kaikkien nykyisten osakaskuntien kanssa. Lisäksi Uusikaupunki merkitsee osakeyhtiön osakkeita.

Uusikaupunkilaiset pääsevät vuoden 2022 aikana lajittelemaan poistotekstiiliä maksuttomaan keräykseen. Keräys järjestetään Uudenkaupungin kierrätyskeskukseen.

– Maksuttomasta poistotekstiilinkeräyksestä tiedotetaan uusikaupunkilaisia tarkemmin keräyksen aloitusajankohdan tarkentuessa. Asukkailta kerätystä poistotekstiilistä jalostetaan kierrätyskuitua uusien tuotteiden raaka-aineeksi LSJH:n linjastolla Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitoksessa, kertoo LSJH:n palvelujohtaja Jaana Turpeinen .

Vuosi 2022 on kaupungin jätehuollossa kuitenkin vielä siirtymävuosi ja jätehuoltopalvelut uudistetaan vähitellen vastaamaan LSJH:n muiden osakaskuntien jätehuollon palvelutasoa sekä uuden jätelain vaatimuksia.

– Uudessakaupungissa toimivat ensi vuonna kaupungin tutut olemassa olevat jätehuoltopalvelut. Ajankohtaiset Uuttakaupunkia koskevat jätehuoltotiedot saa totuttuun tapaan Uudenkaupungin omilta Jätehuollon palvelut -sivuilta, Nikkari toteaa.

Jäteastioiden tyhjennykset kiinteistöillä jatkuvat entiseen tapaan. Saarikiinteistöjen aluekeräyksestä satamien yhteydessä vastaa LSJH. Kaupungin ja Lassila & Tikanoja Oyj:n välinen pitkäaikainen palvelusopimus on voimassa vielä vuonna 2022, ja L&T:n materiaalinkäsittelykeskus Munaistenmetsässä toimii edelleen jätteiden vastaanottopaikkana. L&T vastaa myös jätteiden käsittelystä vielä ensi vuoden.

Tuttuina palveluina pysyvät myös haravointijätteiden ilmaisviikot yhteistyössä Biolinja Oy:n kanssa sekä risujen vastaanotto VSV:n toimipisteessä arkipäivisin. Jätehuoltopalvelut tuotetaan jatkossakin yhteistyössä ympäristöyritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa.

LSJH tarjoaa toimialueellaan maksutonta ympäristökasvatusta ja -neuvontaa erilaisille ryhmille. Tarjolla on myös ympäristökasvatukseen soveltuvia lainamateriaaleja esimerkiksi päiväkotien, kerhojen ja partioryhmien käyttöön. Vuonna 2022 myös uusikaupunkilaiset ryhmät voivat tilata neuvontaa sekä lainamateriaaleja, joita voi tiedustella LSJH:n asiakaspalvelusta.