Valtaosa koristelee aidon joulukuusen – Laitilan Sanomien lukijoiden joulun kruunaavat läheiset ihmiset, jouluruoka ja lasten ilo

0
Tuija Vainio on keräillyt piippurassitonttuja, joita on jo 89. Tontut ovat peräisin 40-60-luvuilta. – Joulu koostuu tuoksuista ja musiikista, mutta yhtä tärkeää on koristelu. Olen kerännyt jo vuosia piippurassitonttuja, ja sen tonttuarmeijan esillelaitto tuo joulufiiliksen, Vainio kuvailee.

Laitilan Sanomien joulukyselyssä kartoitettiin lukijoiden joulun viettoon liittyviä tapoja tai tottumuksia. Suurimmalla osalla eli yli 90 prosentilla vastaajista yhteinen jouluateria ja lahjojen antaminen läheisille kuuluvat jouluun.

Lisäksi 80 prosenttia vastaajista vei kynttilän menehtyneen läheisen haudalle ja valtaosa katsoo joulurauhan julistuksen. Suosittuja olivat myös joulukorttien lähettäminen sekä joulusauna. Sen sijaan joulupukki vierailee vain hieman noin joka kolmannessa kodissa.

Lukijoilla oli kyselyssä myös mahdollisuus eritellä omia jouluperinteitä.

– Säpinä-tonttu tuo lahjat ja sekoittaa paikat, eräs vastaaja kertoo.

– Syödään hyvin, mutta kaikkien omien toiveiden mukaan. Tarjolla on joulukinkusta pippuripihviin ja pitsaan.

Siinä, miten paljon rahaa vastaajat käyttävät lahjoihin, oli suurta hajontaa. Noin viidesosa vastajiista käyttää alle 100 euroa tai ei ostanut lahjoja lainkaan. Saman verran vastaajia kertoi ostavansa lahjoja yli 500 eurolla. Isoin osa eli 36 prosenttia vastaajia käyttää lahjoihin 200–500 euroa.

Kysyttäessä, mikä tekee joulun monet vastaukset kiertyivät lasten jouluun. Moni koki, että joulun tekee nimenomaan lasten ilo sekä läheisten ihmisten läsnäolo.

– Lasten ilo, kuusi, kinkun tuoksu, joulupiirretyt sekä ruuat, eräässä vastauksessa lueteltiin.

– Lasten ja lastenlasten kanssa yhteiseen jouluhetkeen kokoontuminen, luetaan jouluevankeliumi ja syödään jouluateria. Joulupukki kruunaa vielä illan.

Osalla joulu alkoi jo valmisteluista.

– Joulun tunnelma tulee jo muun muassa joulukorttiaskartelusta. Mutta joulun tekevät joulukuusi, joulukoristeet, jouluruoka sekä perheen kanssa yhdessä oleminen.

Kaikki eivät halua nostaa mitään yksittäistä joulun tuovaa asiaa.

– Kokonaisuus tekee joulun. Siihen kuuluu tuoksuja, makuja ja tunnelmaa. Sauna, kynttilöitä, koristeita, joulukuusi, jouluateria, joululahjat, lasten ja aikuistenkin odottava ja rauhallinen, mutta myös iloinen tunnelma.

– Siivottu ja joulukoristeltu koti, joulukuusi, jouluvalot sisällä ja ulkona, joulupuuro joulurauhan julistamisen jälkeen, illemmällä runsas oman perinteen mukainen jouluateria viineineen sekä joulumusiikki, joka on yksi tärkeimmistä. Lahjojen vaihto ei enää kovinkaan suuri asia joulussa.

Kaikki kyselyyn vastanneet eivät vietä joulua. Joku piti joulua myös turhana hössötyksenä. Osalla näistäkin vastaajista loppuvuoteen ajoittui juhlan aihetta.

– Juhlan ajankohta vaihtelee. Emme siis vietä kristillistä joulua, vaan juhlimme muinaissuomalaisittain.

– Joulu on meidän perheelle loma muiden joukossa. Vietämme joulun sijaan vuoden päätösjuhlaa, jonka keskiössä on satovuoden päättyminen, ja onnen povaaminen tulevalle vuodelle.

Puolet Laitilan Sanomien joulukyselyyn vastanneista kertoi, ettei korona vaikuta heidän joulusuunnitelmiinsa. 35 prosenttia arveli koronan vaikuttavan suunnitelmiin jonkin verran. 8,8 prosenttia katsoi koronan vaikutukset kohtalkaisiksi ja 5,9 prosenttia erittäin suuriksi.

Suurimmalla osalla koronan huomioivista joulun viettäjistä kokoontuu koronan vuoksi pienemmällä porukalla.

– Meidän porukka ei mene kokonaisuudessaan mummolaan, eräs vastaaja kertoo.

Myös joulun alla järjestettävien tilaisuuksien suhteen ollaan varovaisempia ja jouluostokset pyritään hoitaa terveysturvallisesti.

– Voi olla, että Uudenkaupungin joulurauhan julistus jää toistamiseen väliin, yksi pohtii.

– En aio mennä joulukirkkoon, joka on ollut tapana. Samoin kauneimmat joululaulut jää väliin, yksi vastaaja kertoo.

Nuken pieni kampauspöytä jäi mieleen

Laitilalainen Tuija Vainio muistelee, että monista jouluista on jäänyt jotain mukavaa mieleen.

– Mutta kun saimme tämän oman kodin valmiiksi ja pääsimme muuttamaan joulun alla uuteen kotiin, niin se joulu on jäänyt erityisesti mieleen. Nuorin lapseni oli juuri syntynyt marraskuussa, joten sekin toi siihen samaan jouluun erityisen tunnelman. Kuitenkaan mitään joulua ei voi erityisesti nostaa yli muiden, kun jokaisesta joulusta jää jotain muistoja esimerkiksi lasten askartelujen myötä. Kun niitä kaivaa kaappien kätköistä, tulee uudestaan jokin joulu mieleen.

Hän ei osaa nostaa saamistaan lahjoista mitään toista paremmaksi.

– Mielestäni lahjan antaja on aina ajatellut minua, kun sen on hankkinut ja silloin se on tärkeä minulle. Kuitenkin omasta lapsuudestani muistan erään rakkaan lahjan, pienen nuken kampauspöydän, joka oli vihreä, puinen ja peilin ympärillä oli punainen puukehys. Se oli mahtava juttu silloin 1960–1970-luvun taitteessa, kun lahjoja ei paljoa saanut. Harmittaa suunnattomasti, kun se on ajan saatossa kadonnut.

Vainio pohtii odotuksiaan uudelle vuodelle:

– Tietenkin kaikkea hyvää ihmisille ja sitä että voisimme vapaammin taas touhuta mukavia juttuja. Itse toivon että saan opintoni valmiiksi ja että saan opintoja vastaavaa työtä.