Varsinais-Suomessa lasten tartunnat lisääntyneet rajusti

0
Maskia suositellaan pidettäväksi Varsinais-Suomessa myös ulkotapahtumissaa, joissa riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin ei voida pitää. Arkistokuva: Eero Saarikoski

Varsinais-Suomessa lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Koko maakunnan väestössä ilmaantuvuus eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden on epidemian korkein 298, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti tiistaina.

Maakunnan koronakoordinaatioryhmä muutti kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuosituksen koskemaan 3. luokkalaisia ja sitä vanhempia aiemman 4. luokan sijaan.

– Maskisuositus voidaan ulottaa epidemiatilanteen niin vaatiessa koskemaan kunta- tai koulukohtaisesti myös 1.-2. vuosiluokkien oppilaita, tarvittaessa ennaltaehkäisevästikin, sairaanhoitopiiristä tiedotetaan.

Laitilassa maskia ovat käyttäneet 6. luokan ja sitä vanhemmat oppilaat, koska koronatilanne on pysynyt maltillisena. Uusinta suositusta Laitilan koronajohtoryhmä ei ollut vielä julkisesti keskiviikkoaamulla kommentoinut.

Varsinais-Suomessa suurin tartunnan saaneiden ikäryhmä viimeisen kahden viikon aikana on 0–14-vuotiaat, jotka muodostavat lähes 40 prosenttia kaikista tartunnan saaneista. Tässä vaiheessa maakunnan koronakoordinaatioryhmä ei kuitenkaan suosittele etäopetusta.

– Koko epidemian aikana olemme yrittäneet välttää sellaisia päätöksiä, joilla on haitallisia vaikutuksia lasten ja nuorten elämään. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat toimenpiteet ovat viimesijaisia, jonka vuoksi yritämme välttää etä- tai hybridiopetussuositusta kouluihin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Ulkotiloissa suositellaan vahvasti maskinkäyttöä tilanteissa, joissa ei voida pitää riittävää etäisyyttä.

– Esimerkiksi suurissa kokoontumisissa ulkona, niin kuin joulumarkkinoilla, täytyy käyttää maskia, kun etäisyyksistä ei voi pitää kiinni, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Harrastustoimintaa koskevia suosituksia ei muutettu.

Sairaalahoidon kuormitus erikoissairaanhoidossa ei ole oleellisesti noussut.

– Tällä hetkellä Tyksissä on hoidossa koronan takia 17 potilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Sen sijaan kunnissa on vuodeosastohoidossa kaiken kaikkiaan 25 koronapotilasta, eli koronaepidemia on aiheuttanut perusterveydenhuollossa tartunnanjäljityksen, rokotustoiminnan ja testaamisen lisäksi myös vuodeosastohoidossa suurta kuormitusta.