Veikka jäi mummulle hoitoon – Rantala-Laaksosen perhe ei halunnut lasta perhepäivähoitajalle ja päiväkotipaikkaa ei ole löytynyt

0
Äiti Marikan sylissä oleva Veikka on nyt vuoden ja kahden kuukauden ikäinen.

Teija Uitto

Marika Rantala ja Marko Laaksonen hakivat heinäkuun lopussa uusioperheen pienimmälle, Veikalle, päivähoitopaikkaa Laitilan kaupungilta. Perhe jätti hakemuksen neljä kuukautta ennen päivähoitotarvetta, kuten kuuluukin. Marika kertoo, että heidän toiveenaan oli saada lapselle hoitopaikka Pähkinäpensaan päiväkodista tai toisesta päiväkodista.

– Kuukausi sitten kyselimme hakemuksemme perään, kun mitään ei kaupungilta kuulunut. Viime viikolla kaupungilta sitten soitettiin ja tarjottiin paikkaa perhepäivähoitajalta.

– Vastaus oli meille pettymys, kun toivoimme paikkaa päiväkodista. Kaupungilta kerrottiin, että vauvapaikat ovat täynnä ja Veikalle voidaan osoittaa päiväkotipaikka vasta ensi syksynä.

Uusioperheessä on kaikkiaan neljä lasta. Marikan kolme vanhempaa lasta ovat jo kouluikäisiä. He ovat olleet hoidossa päiväkodissa ja sitä ennen isovanhemmilla. Veikan vanhemmat eivät ottaneet perhepäivähoitajan paikkaa vastaan, koska he eivät halunneet pientä poikaa siihen rumbaan, että lapsi viedään varahoitajalle, kun perhepäivähoitajalla on vapaata.

– Veikka on niin pikkuinen, että ei osaa puhuakaan vielä kunnolla. Lisäksi tämän koronamyllerryksen keskellä hän ei ole paljon vieraita ihmisiä edes tavannut. Ei ole lapsen edun mukaista, että häntä pompotetaan milloin mihinkin varahoitopaikkaan, etenkään tässä koronatilanteessa.

Marika Rantala työskentelee Uudessakaupungissa hoitajana, siksi perhe on kysellyt päiväkotipaikkaa myös Uudestakaupungista. Uudessakaupungissa on kaksi yksityistä päiväkotia, mutta ne molemmat ovat täynnä ja myös kaupungin päiväkodit ovat täynnä.

Niinpä vuoden ja kahden kuukauden ikäinen Veikka jäi hoitoon mummulle.

– Mummulla on jo ikää ja mietin kyllä, kuinka kauan mummu jaksaa hoitaa Veikkaa.

Rantalan mielestä Laitilassa pitäisi lisätä päiväkotipaikkoja.

– Laitilan kaupunkia mainostetaan lapsiystävällisenä kuntana. Toivon, että kaupungin päättäjät miettivät tätä päivähoitotilannetta, jos lapsia halutaan lisää kuntaan. Kaikille perheille perhepäivähoitaja ei ole ratkaisu. Lisäksi olen kuullut, että jotkut perheet kuljettavat lapsiaan eri hoitopaikkoihin.