Veroprosentti ei yksin ratkaise

0

Jos haluaa minimoida maksamansa kunnallisveron, kannattaa muuttaa Kustaviin. Saariston kuningaskunnassa Kustavissa on ollut jo vuosia maakunnan alhaisin tuloveroprosentti, silti kunta on alentanut prosenttia jo useana vuonna peräkkäin. Nyt Kustavin tuloveroprosentti on enää 18.

Myös Kustavin naapurikunta Taivassalo lähti verokisaan. Taivassalo alensi tuloveroprosenttinsa ensi vuonna 19,50:een. Vakka-Suomessa Vehmaan kunta porskuttaa ensi vuoden edelleen 22,25 prosentilla. Maltillisella linjalla on myös Pyhäranta, jonka veroprosentti on ensi vuonna 21,75. Myös Laitila ja Uusikaupunki pitävät tuloveroprosentin 20,75:ssa.

Kuten Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus toteaa lehtemme haastattelussa, tuloveron laskeminen tässä tilanteessa on aikamoista riskinottoa. Pitkittyneen koronan ja sote-uudistuksen vuoksi kuntatalouden ennustettavuus on nyt poikkeuksellisen vaikeaa. Samaa mieltä olivat myös Kustavin pitkäaikainen kunnanjohtaja Veijo Katara sekä Taivassalon kunnanjohtaja Vesa Rantala. Molemmat kunnanjohtajat olisivat pitäneet tuloveroprosentin korkeampana. Kuntien veronalennusratkaisu syntyi poliittisten päättäjien tahdolla. Kustavissa asiasta jopa äänestettiin.

Poliitikot uskovat, että veronalennus lisää kunnan vetovoimaa. Tiettyyn rajaan asti näin varmaan onkin, mutta jos tuloveron alennus johtaa säästötalkoisiin kunnassa, plussat ropisevat äkkiä. Kunnan vetovoimaa lisää sittenkin eniten se, että kunnasta kuuluu hyvää, on varaa investointeihin, palvelut pelaavat ja asukkaat viihtyvät. Harva muuttaja edes selvittää etukäteen, mikä tulevan asuinkunnan veroprosentti on. Vaikka Vehmaalla veroprosentti on korkea, kunnan asukasluku kääntyi kasvuun, kun uusi hirsikoulu valmistui. Kustavi on houkutellut perheitä maksuttomalla varhaiskasvatuksella.

Lapsiperheille palvelut ovat sittenkin kaiken aa ja oo, vaikka veroa pitäisikin maksaa sitten hiukan enemmän.

Teija Uitto