Winnova uudistaa toimintaansa – Oppimistiloja vähennetään, koulutusta lisätään

0
Laura Lehmuskoski aloitti alkuvuodesta Winnovan palveluvastaavana Laitilassa.

Winnovan tontilla on tapahtunut muutoksia ja Laitilassa on pelätty, onko oppilaitos keskittämässä toimintaansa Raumalle ja Poriin.

Winnova järjesti viime viikon lopulla yhteistyökumppaneille tilaisuuden, jossa vakuutettiin, että näin ei ole käymässä.

– Winnova haluaa kääntää supistumisen uudeksi kasvuksi Laitilassa. Näemme, että täällä on edelleen tarvetta ja potentiaalia. Vakka-Suomi on mielenkiintoinen kenttä kouluttajan näkökulmasta. Täällä on monenlaista erilaista tarvetta ammatilliselle koulutukselle, Winnovan toimitusjohtaja Lasse Schultz totesi.

Winnova on palkannut tänä vuonna Laitilan toimipisteeseen palveluvastaavaksi Laura Lehmuskosken . Hänen tehtävänään on rakentaa yhteistyöverkostoa, jotta koulutuksen työelämälähtöisyyttä voidaan lisätä. Koulutus on myös digitalisoitumassa, jonka seurauksena myös oppimisympäristöt muuttuvat. Tiloja ja seiniä tarvitaan tulevaisuudessa vähemmän.

– Lähtötilanne lokakuussa 2010 oli, että meillä oli Laitilan kaupungilta vuokralla 8 350 neliötä ja tällä hetkellä Laitilan kaupungilta on vuokrattu 5 496 neliötä, oppimisympäristöjen johtaja Juha-Pekka Koivusalo Winnovalta kuvaili muutosta.

Winnova on käynnistänyt Laitilan oppimisympäristöjen hankesuunnittelun keväällä 2020. Suunnittelun ensimmäinen versio on nyt valmis ja toisen version pitäisi valmistua ensi keväänä. Hankesuunnitteluun on otettu mukaan arkkitehti Teemu Palomäki.

Koivusalo kertoi, että tiloja mietitään myös yhteistyön näkökulmasta, voisiko Laitilassa toimia esimerkiksi jonkinlainen yrityspuisto tai pienyritystalo.

Vaikka tiloihin haetaan tehokkuutta, Winnovan koulutus Laitilassa on silti lisääntymässä. Rehtori Juha Vasama kertoi, että opiskelijavuosia kertyi tänä vuonna 4 849, ensi vuonna opiskelijavuositavoitteena on 5 172.

Laitilassa erityisesti valmistava koulutus eli Valma on lisääntynyt. Kun vuonna 2017 Valma-aloituspaikkoja oli 49, tänä vuonna niitä oli 95. Koivusalo kertoi, että Valma-koulutus on myös uudistumassa. Syksyllä 2022 sen tilalla alkaa tutkintoon valmistava koulutus, Tuva.

Tilaisuudessa nousi esille myös Winnovan ja Laitilan lukion yhteistyön tiivistämisen tarve. Laitilan lukion rehtori Kimmo Jalonen totesi, että kaksoistutkinnosta kiinnostuneita on ollut vähän.

– Jos Winnova tarjoaa mielenkiintoisen kurssin, se voidaan hyväksyttää lukio-opintojen osaksi, hän sanoi.

Elokuussa Laitilan lukiossa rehtorina aloittanut Jalonen arvioi, että myös lukiolla olisi tilojen tehostamisen tarvetta.

– Siinäkin voisi miettiä yhteistyökuvioita, että saadaan tilat tehokäyttöön, hän kommentoi Winnovan tilaisuudessa.

Valtuuston puheenjohtaja Jukka Alkio totesi, että tilaisuus oli kaiken kaikkiaan tarpeellinen.

– On tullut viestejä, että ajetaanko Winnova täällä alas. Se mielikuva on voinut syntyä, kun kiinteistöjä on purettu ja tehty isoja investointeja Raumalle ja Poriin.

Alkio sanoikin, että on hyvä kuulla Winnovan suunnitelmista, miten oppilaitosta viedään hallitusti eteen- ja ylöspäin.

Työelämäpalveluiden johtaja Teija Harju Winnovasta kertoi myös oppilaitosten kumppanuuksista.

– Enää koulutus ei ole sellaista, että tuutista tupsahtaisi valmiita työntekijöitä. Tarvitaan työelämää auttamaan, että saadaan hyviä työntekijöitä työelämään.

– Tutkintoajattelusta pyritään täsmäkoulutukseen, että saadaan ihmiset nopeasti työelämään, hän kiteytti.