Yrteistä kauneutta ja terveyttä – Puolasta Suomeen muuttanut Natalia rakastaa Laitilan rauhaa ja luontoa

0
Natalia Nilanti on suunnitellut tuotesarjaan lisää tuotteita, mutta ne käyvät läpi vielä turvallisuustarkastuksen ennen kuin ne voi tuoda myyntiin.

Natalia Nilanti ei voisi kuvitellakaan asuvansa Puolan Gdanskissa, jossa hänen siskonsa nykyisin asuu, vaikka Puola on hänen kotimaansa.

– Alan voida siellä huonosti. Liikaa ihmisiä ja liikaa kaikkea, hän kuvailee.

Natalia oli 16-vuotias muuttaessaan perheen kanssa Suomeen. Sen jälkeen hän ei ole enää Puolaan takaisin kaivannut.

– Kasvoin naiseksi Suomessa. Puolassa tunnen olevani liian suomalainen ja täällä, no, ehkä liian vilkas suomalaiseksi, hän naurahtaa.

Natalia Nilanti muutti avopuolisonsa kanssa Laitilaan viime keväänä. Pariskunta asui ensin Turussa. Sitten he hankkivat mökin Yläneeltä ja alkoivat viihtyä siellä koko ajan vain enemmän. Mies harrastaa metsästystä ja vilkas ja energinen Natalia alkoi tehdä yhä pidempiä lenkkejä koiran kanssa metsään ja kiinnostui vähitellen myös luonnonkasveista.

Lähihoitajaksi ja hammashuoltajaksi opiskellut Natalia päätti lopulta jättää työnsä hoitajana. Ensin hän työskenteli avopuolisonsa yrityksessä toimistotöissä. Sitten hän haki opiskelemaan Liviaan luonto- ja ympäristöalaa.

– Siellä tunsin, että olin vihdoin löytänyt sen, mitä olin etsinyt. Opiskeluvaiheessa kiinnostuin erityisesti yrteistä ja jo silloin päätin, että minusta tulee yrittäjä.

Yläneen mökillä oli lampi, jossa vesi oli hämmästyttävän puhdasta. Natalia huomasi, kuinka hyvää se teki iholle. Kosteusvoiteita ei tarvinnut käyttää, kun peseytyi lammen vedellä.

Luonnon keskellä elämä tuntui muutenkin jotenkin aidolta ja hyvältä.

Elämänmuutos tapahtui lopulta nopeasti. Kun Natalia Nilanti valmistui kesäkuussa Liviasta, hän oli jo perustanut yrityksen ja pariskunta ostanut Laitilasta yli 120-vuotiaan puutalon pihapiireineen.

– Vellun vanhemmat asuvat Laitilassa, niin halusimme muuttaa tänne, hän kertoo.

Nyt ympärillä on rauhaa ja luontoa. Viehättävä punainen puutalo on kauniilla puutarhatontilla. Puutarhassa kasvaa omenaa, luumuja, aroniaa ja vaikka mitä. Yläneen mökin he myivät, sillä kahden paikan pitäminen tuntui turhalta.

Natalia sanoo, että nyt hänellä on kotoisa olo.

– Nuorempana minusta tuntui, että olen jotenkin erilainen ja yksinäinen. Täältä olen löytänyt ystäviä, ihania ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin minäkin. Me järjestämme meditointipiirejä ja illanviettoja.

Natalia päätti yrityksensä nimeksi Ekoihme. Nimi viittaa ekologisiin tuotteisiin ja yrttien ihmeelliseen voimaan. Nuori yrittäjä kertoo, että koulutuksesta sai ideoita, mutta tuotteiden reseptiikan hän on kehittänyt itse.

– Yrittäjänä on kuin kymmenessä eri ammatissa, koko ajan pitää opiskella jotain uutta. En esimerkiksi tiennyt mitään tuotepakkausten suunnittelusta, sitä piti vain opetella.

Ekoihmeellä on viisi valmista tuotetta markkinoilla ja jälleenmyyjiä ympäri Suomen jo yli 40. Uusia tuotteita on tulossa, kunhan ne ovat läpäisseet turvallisuustestit.

Yrittäjä haluaa keskittyä öljyihin ja yrtteihin. Esimerkiksi saippuaa hän ei tee, koska sitä valmistaa moni muu.

– Erotun markkinoilla sillä, että kaikki käyttämäni yrtit poimin itse. Lisäksi tuotteissani ei ole lainkaan vettä.

Natalian tuotteissa on käytetty muun muassa siankärsämöä, saunakukkaa, maitohorsmaa, mesiangervoa, voikukkaa, kanervaa ja puolukan lehtiä.

– Omaan käyttöön poimin paljon muutakin. Esimerkiksi vadelman lehdistä saa aivan mahdottoman hyvää teetä, hän kehuu.

Samoja kasveja kasvaa myös Natalian kotimaassa Puolassa, mutta Natalia arvostaa erityisesti Suomen luontoa.

– Täällä on ilma niin puhdasta ja raikasta. Kasvit ovat kuin sieniä, ne keräävät ilmasta ja ympäristöstä kaiken. Suomen puhtaus on aivan omaa luokkaansa.

Joulun alla Natalia Nilanti on käynyt esittelemässä tuotteitaan esimerkiksi Viherlassilassa. Vilkas ja puhelias nainen haluaa välillä olla ihmisten keskellä.

– Haaveilen siitä, että voisin pitää yrttikursseja meidän pihapiirissä sijaitsevassa Pakarintuvassa.

Siitäkin hän unelmoi, että joskus hänen tuotteitaan viedään Aasiaan, jossa luonnon kosmetiikkaa arvostetaan erityisesti.

– Mutta vielä ei ole sen aika, ensin pitää kehittää tuotesarjaa lisää.

Yritysympyröit-sarjassa esitellään laitilalaisia yrittäjiä. Yrittäjä haastaa juttusarjaan aina seuraavan. Natalia Nilantia sarjaan ehdotti Aronkoivun Invataksit.