Äänestäjät näyttivät tahtonsa

0

Vaalien alla asiantuntijat spekuloivat, miten Varsinais-Suomen kunnat saavat edustajia aluevaltuustoon. Ennusteet eivät luvanneet Vakka-Suomelle hyvää tulosta: täältä arvioitiin menevän läpi vain 1–2 edustajaa. Arvion valossa ei näyttänyt yhtään varmalta, että Laitilasta aluevaltuustoon pääsisi yhtään edustajaa.

Saattaa olla, että näin olisi käynytkin ilman äänestäjien selkeää tahtotilaa. Vaikka äänestysprosentti jäi harmillisen alhaiseksi, vaaliuurnilla käyneet halusivat selvästi tukea oman kunnan ehdokkaita. Tästä kertoo muun muassa Tanja Raisto-Elon (kesk.) huima äänipotti, 712 ääntä. Raisto-Elon aluevaltuustopaikan lisäksi Jukka Alkio (kesk.) nappasi varapaikan 477 äänellä.

Uudessakaupungissa toistui sama ilmiö. Naapurikaupungista aluevaltuustoon etenee kolme edustajaa: Janne Sjölund (sd.), Heli-Päivikki Laurén (sd.) ja Mauri Kontu (kesk.). Heidän lisäkseen varapaikoille nousevat Laura Kontu (kok.), Raimo Löfstedt (kok.) ja Henna Jokinen (vas.).

Vakka-Suomesta aluevaltuustoon pinkaisi myös Milla Lahdenperä (kok.) Taivassalosta sekä varapaikalle Anna Kaskinen (kesk.) Vehmaalta. Vakka-Suomi saa aluevaltuustoon siis peräti viisi edustajaa sekä viisi varaedustajaa, mitä voi pitää todella hyvänä tuloksena. Turkulaiset saivat lopulta 79 aluevaltuustopaikasta vain 30.

Näissä vaaleissa oli toinenkin selkeä ilmiö. Vaaleissa menestyivät erityisesti terveydenhuollon ammattilaiset. Uudestakaupungista aluevaltuustoon SDP:n edustajina läpi päässeet ovat molemmat sairaanhoidon ammattilaisia. Raisto-Elo on osastonhoitaja. Lahdenperä on filosofian tohtori, hammasteknikko sekä terveydenhoitaja. Joukosta poikkeuksena erottuu vain yrittäjä, DI, teollisuusneuvos Mauri Kontu.

Teija Uitto