Autokaupoilla ihmettelemässä

0

Tatu Ujula

Harva asia herättää ihmisissä yhtä paljon vahvoja tunteita kuin yksityisautoilu. Autoilu on näet keino toteuttaa omaa yksilönvapauttaan: kurvailla sinne, minne mieli tekee.

Kuitenkin samaan aikaan yksityisautoilijoita ahdistetaan nurkkaan päästöjen takia. Yhtä kaikki, suurten etäisyyksien Suomessa autoilla on horjumaton paikkansa ihmisten elämässä.

Pitää kai tässä kolumnissa tunnustaa, itse en ole kovanluokan automies. En havaitse automalleja tulitikkuaskin kokoisista kuvista enkä ymmärrä erilaisten moottorien hienouksia.

Kaiken kukkuraksi en edes fanita mitään tiettyä automerkkiä kuten jääkiekkojoukkuetta konsanaan. Tästä huolimatta tarvitsen autoa omassa elämässäni. Siksi myös minä päädyin autoliikkeisiin kiertelemään ja potkimaan renkaita.

Auton ostaminen on oma elämyksensä. Itse asiassa se muistuttaa minusta uhkapeliä.

Koskaan ei voi tarkalleen tietää, millainen yksilö kohdalle sattuu. Parhaassa tapauksessa käsissä on jättipotti ja automobiili palvelee kuuliaisesti kaikkia toiveitasi.

Toisessa ääripäässä kilpuri voi paljastua suutariksi ja sillä kaasutetaan pelkästään autohuollon tiloihin. Tätähän ei välttämättä päältä päin näe.

Autohallin kirkkaiden lamppujen välkkeessä pikkuisen kulahtaneempikin purkki saadaan näyttämään loistoyksiköltä. Pienellä vahauksella ja kuurauksella saadaan taikoja tehtyä ja ostajan mielenkiinto herätettyä.

En tietenkään voinut välttyä ”asiantuntijoiden” mielipiteiltä henkilöautoa valitessani. Tuntuu siltä, että monella on autoista puhuessa tunteet pelissä.

Auta armias, jos sanot edes pari poikittaista sanaa toisen lempiautomerkistä. Samoin uuden menopelin, tai vaihtoehtoisesti käytetyn ostaminen, saattaa sekin herättää vahvoja näkemyksiä.

Itselleni suuri yllätys oli kuitenkin se, että vuoden vanhaa autoa kaupitellaan käytännössä samalla hinnalla kuin uutta vastaavaa. Mikähän logiikka tässä mahtaa olla?

Tämä salapoliisipähkinä ratkesi nopeasti. Selvisi nimittäin, että uutta autoa saa jokusen tovin odottaa. Jos haluat ajoneuvon alle nopeasti, käytetyn auton ostaminen saattaa merkistä riippuen olla ainut vaihtoehto.

Koska en ole syntynyt bensaa suonissani, maltan odottaa autoani saapuvaksi. Odotellessani voin katsoa netistä autoesitteitä ja pohtia, osuuko arpa tällä kertaa kohdalle.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.