Hiitiön irtisanomista valmisteleva valiokunta perustettiin

0
Pyhärannalla on oma Youtube-kanava, johon valtuuston kokoukset striimataan. Tiistain kokouksen lähettäminen ei onnistunut teknisistä syistä.

Pyhärannan valtuusto kokoontui tiistaina. Esityslistalla oli vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiön irtisanomista valmistelevan tilapäisen valiokunnan asettaminen ja nimeäminen.

Kokouksen kuluessa valtuutettu Janne Lehtinen (ps.) esitti Sinikka Pirttinokan (kok.) kannattamana, että asia palautetaan takaisin valmisteluun.

Kokoomus ja perussuomalaiset katsovat, että kunnanhallituksen kokouksessa joulukuussa ylimääräisenä asiana esitetyt irtisanomisperusteet ovat epämääräisiä ja henkilöperusteisia. Ryhmät haluavat, että asia käydään perusteellisesti läpi ennen päätöksen tekemistä.

– Listaus herättää niin paljon kysymyksiä ja mahdollisia epäselvyyksiä koko kunnan hallinnon osalta, että esitämme koko hallinnon tarkastusta vuodesta 2017 alkaen sekä nykyisen, että muihin tehtäviin siirtyneiden kunnan toimihenkilöiden kuulemista irtisanomisperusteissa olleiden väitteiden selvittämiseksi, kokoomus ja perussuomalaiset totesivat kokouksen pöytäkirjan mukaan.

Äänestyksessä Lehtisen esitys kaatui äänin 12–6, ja asian käsittelyä päätettiin jatkaa.

Yhteinen Pyhäranta nimesi edustajansa tilapäiseen valiokunta. Pauli Laivon (yp.) esityksestä, jota Anna Kim (yp.) kannatti pöytäkirjaan merkittiin, että Yhteinen Pyhäranta on tiedustellut kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamalta vaaliliitolta esitystä viidenneksi valiokunnan jäseneksi ja varajäseniksi, mutta he eivät ole nimenneet siihen ehdokastaan.

Valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Piia Gottschalk (yp.) ja varapuheenjohtajaksi Pauli Laivo (yp.).

Juttu on kirjoitettu valtuuston kokouksen pöytäkirjan perusteella, sillä Laitilan Sanomilla ei ollut mahdollisuutta seurata valtuuston kokousta etäyhteydellä eikä paikan päällä.

Lue lisää:

Pyhärannan valtuuston kokous pidettiin teknisen vian vuoksi ilman yleisöä – Itä-Suomen yliopiston itsehallinto- ja kuntaoikeuden tutkimusjohtaja Asko Uoti: “Julkisuusperiaate on vahva”

Valtuuston kokouksen julkisuudesta

Valtuuston kokoukset ovat julkisia, jollei kokouksessa käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jollei valtuusto muuten painavan syyn vuoksi jossakin asiassa toisin päätä.
Lähde: Kuntalaki §101

Tilapäisen valiokunnan kokoonpano
(varajäsen suluissa)
  • Piia Gottschalk (Anna Kim)
  • Pauli Laivo (Lauri Juhola)
  • Sari From (Hannele Koivula)
  • Tino Halminen (Ville Aerila)
  • Mika Alitalo (Maria Mäkimattila)

Vs. kunnanjohtaja: ”Kokouksen laillisuus ei ole vaarantunut”

Pyhärannan valtuuston tiistaisesta kokouksesta tuli tahattomasti suljettu kokous. Kokousta ei voinut teknisistä syistä johtuen seurata Youtube-kanavan kautta. Vs. kunnanjohtaja Merja Kosken mukaan kokouksen laillisuus ei ole tästä huolimatta vaarantunut.

– Pöytäkirja on tarkastettu. Tekninen vika ei ole tahallinen. Niitä voi sattua vaikka kuinka hyvin olisi kaikkeen varauduttu, Koski huomauttaa.

Kokousta ei Kosken mukaan olla järjestämässä uudelleen. Kokousten laillisuus varmennetaan jatkossa kuten tähänkin asti.

– Laitetoimittajan ja teknisen tuen valmiudet ovat keskeisiä seikkoja, joita tulemme uudelleen arvioimaan, Koski kertoo.

Pyhäranta ei ole uudessa tilanteessa yksin. Kaksi vuotta jatkunut koronavirusepidemia on pakottanut kunnat ympäri Suomea miettimään, miten valtuustojen kokousten julkisuus järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa.

Laitilassa kokoukset on jo pitkään lähetetty suorana Laitila TV:ssä ja useamman vuoden ajan myös verkon kautta. Laitilan kaupungin hallintosäännössä on varauduttu kokonaan sähköisiin kokouksiin sekä hybridikokouksiin, joissa osa valtuutetuista osallistuu etänä. Yksi tällainen Laitilassa on jo järjestettykin.

Laitilassa kokousten striimaaminen on sujunut pääasiassa hyvin. Hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitisen mukaan äänen kanssa on toisinaan ollut surinaa.

– Ongelmahan on sekin, että kokouksessa olijat eivät välttämättä saa mistään reaaliajassa tietoa, että striimauksessa on ongelmia, hän kertoo.

Kaupunki on laatinut suunnitelman myös sen varalle, jos teknisiä ongelmia ilmenisi.

– Kokous tulee keskeyttää, mikäli kokouksen yleisöjulkisuus ei toteudu. Laitilassa on varasuunnitelma tilanteisiin, joissa striimaukseen tulee yllättävä ongelma, Kiertokari-Laitinen kertoo.

Kiertokari-Laitinen arvioi myös, että jos kokous järjestetään sähköisesti eivätkä kuntalaiset voisi seurata sitä netistä, kokous ei olisi laillinen.