Elämä ei ole suoritus – Viiden lapsen äiti ja kansanparantajan vaimo Noora Härmä pitää ekohoitolaa, jossa hoidetaan myös sisäistä kauneutta

0
Viiden lapsen vanhemmat Noora ja Jussi Härmä ovat rakentaneet molemmille työhuoneet piharakennukseen. Toisessa huoneessa Jussi parantaa ja toisessa Noora hoitaa. Huoneiden välillä on ekopuoti.

Ihoden kylässä on pihapiiri, joka on kuin sadusta. Vaikka päivä on harmaa, portilta on iloisen värikäs näkymä. Autotallin ovi on kirkkaanpunainen, talon karmilankut turkoosit ja ovella tuikkivat pienet valot kuin tähdet.

Ekohoitola Norahin oven avaa vihreään kotitakkiin pukeutunut Noora Härmä . Ekohoitola sijaitsee Härmän kodin pihapiirissä. Piskuisessa talossa on yllättävän paljon tilaa. Ensin vastassa on Ekopuoti, jonka hyllyt notkuvat luomukosmetiikkaa ja ekologisia siivoustuotteita. Puodista pääsee kahteen hoitotilaan: toisessa huoneessa Noora tekee ekohoitoja ja viereisessä huoneessa työskentelee hänen puolisonsa, kansanparantaja Jussi Härmä. Talon perällä on vielä pieni kammari, jossa voi järjestää asiakastilaisuuksia.

Kaikesta näkyy, että pariskunnalla on yhteinen näkemys siitä, mitä he haluavat asiakkaille tarjota.

– Valmistuin vuonna 2000 kosmetologiksi ja tein töitä vieraalla. Kun arvomaailma alkoi muuttui, kävin läpi kipupisteen, että pystynkö jatkamaan työssäni.

Kun Härmät alkoivat perehtyä enemmän ekologiseen elämäntapaan, Nooran ongelma ratkesi kuin itsestään. Niin pihapiiriin syntyi oma ekohoitola.

– Kai tämä arvojen muutos lähti lapsista ja omasta hyvinvoinnista. Lähdimme miettimään aluksi perheen ruokaa ja sitten vähitellen aloin ottaa selvää myös ekologisista kosmetiikkatuotteista.

Silloin tuotteita oli markkinoilla vielä vähän, nyt kotimaisia valmistajiakin on jo niin paljon, että Noora joutuu valitsemaan, mitä tuotteita ottaa myyntiin Ekopuotiin ja verkkokauppaan.

Ajatusmaailma on muuttunut muutenkin. Ekokosmetologi keskittyy kauneudenhoitoa enemmän ihmisten hyvinvointiin.

– Kaikki eivät halua blingblingiä, mutta eivät asiakkaani mitään ekohippejäkään ole. Ekohoitolassa käy ihan tavallisia äitejä ja isiä. Joku käy luonani, koska hänellä on kemikaaliyliherkkyyksiä, joku vain kokee meidän paikan omannäköiseksi. Tänne tullaan saappaat jalassa vaikka suoraan pellolta, hän hymyilee.

Noora Härmä pitää tärkeimpänä tehtävänään, että saa asiakkaat rentoutumaan ja pysähtymään. Kiire ja stressi vaivaa monia. Jo kosketus sinällään rauhoittaa ja laskee stressitasoa.

– Tämä korona on tehnyt pahaa. On ihmisiä, joita ei kukaan enää halaa tai edes kädellä kosketa. Ihmisellä on kuitenkin kosketuksen tarve.

Härmän mottona on hoitaa ulkoista, mutta myös sisäistä kauneutta. Sisäinen kauneus syntyy, kun ihminen vain on sitä mitä on.

– Joskus tekisi mieli sanoa asiakkaalle, että sinä riität ihan sellaisena kuin olet. Nykyaikana ihmisillä on niin paljon paineita, töissä ja vapaa-aikana. Arki on aikataulutettua. Lapsillekin opetetaan, että ole reipas, kyllä sinä osaat.

Härmän perheen elämä perustuu kokonaisvaltaiseen henkiseen ajatteluun. Noora korostaa, ettei tarkoita hengellistä, vaan nimenomaan henkistä. Omaa arvomaailmaansa perhe toteuttaa elämällä juuri niin kuin heille itselle sopii. Noora sanoo, että juuri siksi arki tekee hänet onnelliseksi.

– Jussi on lähtöisin perheestä, jossa hänellä oli kuusi sisarusta. Minulla on vain veli. Emme mitenkään suunnitelleet suurta perhettä, eihän lasten lukumäärää ylipäätään voi etukäteen päättää.

Lapsia syntyi viisi ja se tuntui hyvältä määrältä. Nooran mielestä lapsiluvussa on sekin hyvä puoli, että kun lapsia on riittävästi, äidin suorituspaineet vähenevät. Äitiyttä ei voi suorittaa, kun tavoitteena on vain pärjätä. Ei joka pikkuasiaan ehdi niin keskittyä. Pojat ovat nyt 9- ja 12-vuotiaita, tytöt 13-, 15- ja 18-vuotiaita. Kun Nooran syliin ei enää kukaan lapsista kapua, sylin täyttää sekarotuinen pieni koira ja kyljessä kiehnää isompi koira. Perheeseen kuuluu myös kaksi kissaherraa sekä eläkepäivistä nauttivat kana ja kukko.

– Ei kana enää mitään muni, vaan nauttii vanhuudenpäivistään, Noora kertoo.

Noora on lähtöisin Laitilasta, Jussi Ihoden kylästä. Perhe asui aluksi Nooran kotitalossa Laitilassa. Kun huoneita tarvittiin lisää, he etsiskelivät toista taloa, joka olisi perheelle toimivampi. Vaatimuksena oli, että Jussille löytyy työtila kodin yhteydestä. Noora oli silloin vielä lasten kanssa kotona.

Kun pieninkin lapsista täytti kolme vuotta, Noora alkoi miettiä omaa työtään. Oli onni, että talon pihapiirissä oli niinkin iso rakennus, että siihen saatiin molemmille omat työtilat.

Korona-aika on ollut yrittäjille haastavaa, niin myös Härmän pariskunnalle. Ihmiset säästävät usein ensimmäisenä itsensä hoitamisesta, vaikka juuri itseensä kannattaisi satsata, jotta jaksaa.

– Onneksi asiakkaat ovat koronan alkuvaiheen jälkeen palanneet takaisin hoitoihin.

Noora Härmän Yritysympyröit-sarjaan haastoi yrittäjä Natalia Nilanti .