Koronaviruspandemia rajoittanut palotarkastusten tekemistä jo toisena vuonna peräkkäin – Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella noin 38 000 ensihoitotehtävää viime vuonna

0
Arkistokuva

Koronapandemian jatkuessa vuonna 2021 Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella jatkettiin varautumista, jolla varmistettiin asiakaspalvelun edellyttämä suorituskyky sekä toiminnan jatkuvuus pitkään kestävän poikkeustilanteen aikana.

Pelastuslaitos suoritti vuonna 2021 yli 2100 valvontatehtävää eli palotarkastusta, ja toteutti pientaloille suunnattua valvontatoimintaa yli 17 000 valvontakohteen verran. Kuten edellisenäkin vuonna, Covid-19 viruspandemia rajoitti tarkastustoiminnan tekemistä.

Vuonna 2021 Varsinais-Suomen tulipaloissa menehtyi viisi henkilöä.

Pandemian vaikutukset näkyivät selvästi yleisötapahtumien järjestämisessä. Toisinaan tapahtumia oli mahdollista järjestää ja toisinaan hyvin rajoitetusti. Muuttuvat rajoitteet ja kokoontumislinjaukset kuormittivat hetkittäin erittäinkin paljon tapahtumaturvallisuustyötä.

Pelastuslaitos jatkoi hyvää viranomaisyhteistyötä paloriskitarkastuskohteissa. Kohteissa, joissa henkilö itse omassa kodissaan ja omalla toiminnallaan aiheuttaa onnettomuusvaaraa. Paloriski-ilmoitusten määrä oli yli 400 ja se pysyi edellisen vuoden tasolla.

– Paloriskikohteisiin teimme vuonna 2021 yli 500 palotarkastusta, Varsinais-Suomen pelastuslaitos tiedottaa.

Turvallisuusviestinnän vuosi 2021 oli lähes vastaavanlainen kuin vuosi 2020. Turvallisuusviestintään liittyvät yleisötapahtumat jouduttiin jättämään väliin huonon koronatilanteen takia ja muun muassa NouHätä-kampanjan kilpailut pidettiin jälleen verkossa.

Turvallisuuskoulutuksia järjestettiin etäkoulutuksina aina mahdollisuuksien mukaan ja esimerkiksi alakoulujen 2.-luokkalaisten turvallisuusoppitunnit järjestettiin virtuaalitunteina. Tavoitimme vuoden 2021 aikana noin 20 000 henkilöä 150:ssä eri virtuaalisessa koulutuksessa tai webinaarissa.

Pelastuslaitoksella oli reilut 8 300 pelastustehtävää, joka on noin 800 tehtävää vähemmän kuin vuonna 2020. Tehtävämäärän vähentymisen selittää syysmyrskyjen vähäisempi määrä vuonna 2021.

Pelastustoiminnan kokonaistehtävämäärän vähentymisestä huolimatta palovaroittimien tarkastustehtävien määrät nousivat 37 prosenttia ja eläinpelastustehtävien määrät nousivat 28 prosenttia edellisvuoteen nähden.

– Paloriskikohteisiin teimme vuonna 2021 yli 500 palotarkastusta.

Vuonna 2021 Varsinais-Suomen tulipaloissa menehtyi viisi henkilöä. Pelastuslaitoksen suorittamia ensihoitotehtäviä oli noin 38 000 kappaletta.

Yli 2 000 tehtävän kasvuun edelliseen vuoteen verrattuna ei ole vielä löytynyt yksittäistä selittävää tekijää. Koronan vaikutukset tuntuivat erityisesti asiakaspalvelussa muun muassa henkilökunnan korotetun henkilökohtaisen suojaustason rasitevaikutuksina.

Merkittäviä onnettomuuksia Varsinais-Suomessa vuonna 2021

•    talvimyrsky, 143 pelastustehtävää
•    kerrostalon huoneistopalo Salossa, kaksi menehtynyttä
•    varasto- ja konehallin palo Salossa
•    ison liikerakennuksen palo Kemiönsaarella
•    ukkosmyrsky, 45 vahingontorjuntatehtävää
•    kolmen hehtaarin maastopalo saaressa ulkosaaristossa
•    osallistuminen Kalajoen 227 hehtaarin metsäpalon sammutukseen
•    kahdeksan asunnon rivitalopalo Perttelissä
•    varastohallin palo Uudessakaupungissa