Kulttuuriviikon taidenäyttely vie katsojan Unholaan – “Nämä työt ovat riipaisevan puhuttelevia”

0
Monika Iiskala näki lehtisalista tullessaan mielenkiintoisia töitä. ̶ En ole ennen kuullutkaan yhden laatan puupiiroksista, tekotapa on jännä.

Jussi Vaajasaari 

Laitilan kaupunginkirjastossa on esillä Taru Salosen puupiirroksia ja litografiaa.

– Näyttelyn työt ovat syntyneet parin viime vuoden aikana työstäessäni äitini muistisairauden herättämiä tuntoja kuviksi, kertoo Taru Salonen.

Taru Salonen on turkulainen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Työskennellessään hän käyttää taidegrafiikan menetelmiä.

– Teen puupiirroksia häviävän laatan tekniikalla, jossa käytetään vain yhtä puulaattaa. Kuva rakentuu vedostamalla värit kerroksittain yhdeltä puulaatalta, jota kaiverretaan aina lisää seuraavaa väriä varten, selittää Taru Salonen.

Monika Iiskala sanoo nähneensä lehtisalista tullessaan jo kaukaa mielenkiintoisia töitä. Hän näkee kuvista heti, että kyseessä on jokin hoitokoti. Monika lukee esitteestä, miten teokset valmistuvat.

– En ole ennen kuullutkaan yhden laatan puupiiroksista, tekotapa on jännä, sanoo lukiolaistyttö.

Laitilan näyttely Kuvia Unholasta on osa laajempaa Unhola-nimistä näyttelykokonaisuutta, joka on tähän mennessä ollut esillä Liedossa, Vehmaalla ja Pirkkalassa.

̶  Näyttelyn nimi Unhola viittaa henkiseen tilaan, jossa ihmiseltä on kadonnut muisti ja sen mukana muu maailma. Unhola on myös fyysinen tila, johon ihminen unohtuu maailmalta. Unholassa ollaan muistin ja elämän reunalla eristyneenä hiljaisuuteen ja yksinäisyyteen, selittää taiteilija Taru Salonen esittelyvideolla teostensa näkökulmia.

Mirja Palttila kertoo näyttelyssä kohdanneensa sateisena ja synkkänä keskiviikkona itseäänkin kohdanneen synkän aiheen.

– Taidokkaat puupiirrokset sykähdyttivät. Mieleen nousivat omat käynnit hoitolaitoksissa, sanoo Mirja Palttila.

Kirjastonjohtaja Marja-Liisa Mutka näkee kaupunginkirjaston roolin taidenäyttelyitten mahdollistajana merkittävänä. Kirjasto on helposti saavutettava sekä keskeisen sijaintinsa että laajojen aukioloaikojen ansiosta.

Näyttely on helppo pystyttää galleriakiskon ripustuslankoihin. Tila on ilmainen harrastajataiteilijoille, joiden ei ole tarkoitus myydä teoksiaan.

– Tässä näyttelyssä minua ihastuttaa värien käyttö. Teoksissa on maanläheisiä ja murrettuja värejä, joita harvemmin näkee. Aihe on vaikea, mutta värien ansiosta tunnelma on lämmin, kertoo tuntemuksistaan kirjastonjohtaja Marja-Liisa Mutka.

– Nämä työt ovat riipaisevan puhuttelevia, kuuluu erään näyttelyä katsomaan pysähtyneen herrasmiehen mielipide.

Kuvataiteilija Taru Salonen kertoo kuviensa olevan mielenmaisemia, muistijälkiä tai hetken vaikutelmia. Realistisilta vaikuttavissa kuvissaan hän sanoo olevan usein jotain epätodellisia piirteitä, tietynlainen “outous”. Selittämätön leijuu tavallisen taustalla.

– Väreillä on kuvissani keskeinen merkitys. Maalauksellisten mahdollisuuksien ansiosta yhden laatan puupiirros on lempitekniikkani. Nautin puumateriaalin työstämisestä ja perinteisestä käsityömäisyydestä, kertoo Taru Salonen näyttelyn esittelyvideolla.

Kuvataiteilija Taru Salosen työt ovat kirjastossa nähtävinä helmikuun loppuun asti. Taidenäyttelyn avajaiset toteutettiin kuvaamalla töiden esittely. Esittelyvideo on nähtävissä Laitilan kaupungin Youtube-kanavalla.