Laitilassa annettiin ennakkoääniä harvinaisen vähän – Pyhärannan äänestysprosentti koko maan alhaisin

0
Ennakkoon aluevaaleissa äänestäneet Reijo ja Raija Leppä pitävät äänestämistä itsestäänselvyytenä. Vaalitoimitsijoina äänestyshetkellä toimivat Riitta Heino ja Esa Buri.

Aluevaalien ennakkoäänestys ei saanut juuri väkeä Laitilassa liikkeelle, vaan ennakkoäänestysaktiivisuus jäi vaivaiseen 18,6 prosenttiin. Aluevaaleissa äänioikeus on 6 779 laitilalaisella, joista 1 252 käytti äänioikeuttaan ennakkoäänestysaikana. Koko maassa vain kuudessa kunnassa äänestysprosentti jäi tätä alhaisemmaksi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella vain Pyhärannassa äänestettiin vielä Laitilaakin verkkaisemmin ja siellä ennakkoäänestysprosentti oli niinkin alhainen kuin 17. Pyhärannan ennakkoäänestysprosentti on koko Suomen alhaisin.

LAITILA Pyhäranta olivat ainoat alle 20 prosentin jääneet kunnat koko Varsinais-Suomessa, jossa ennakkoon äänesti 27,9 prosenttia äänioikeutetuista. Myös Uudessakaupungissa aluevaalit houkutteli väkeä harvinaisen heikosti liikkeelle, eikä sielläkään päästy kuin nippa nappa yli 20 prosentin: uusikaupunkilaisista äänioikeutetuista 20,9 prosenttia kävi äänestyskopissa ennakkoäänestysaikana.

”Pyhärannan ennakkoäänestysprosentti on koko Suomen alhaisin.”

Näillä äänestysprosenteilla Varsinais-Suomen luoteisnurkan kolme kuntaa – Laitila, Pyhäranta ja Uusikaupunki – lunastivat siis ennakkoäänestysaktiivisuudessa maakunnan kolme jumbosijaa.

MAAKUNTARAJAN läheisyyskään ei selitä heikkoa äänestysaktiivisuutta, sillä Satakunnan hyvinvointialueella äänestettiin ennakkoon vielä Varsinais-Suomea vilkkaammin. Satakuntalaisista äänioikeutetuista äänensä on antanut jo 29,9 prosenttia. Vähiten naapurimaakunnassa ennakkoääniä annettiin Kokemäellä, mutta sielläkin äänestysvilkkaus oli sentään 24,7 prosenttia.

Aluevaalien ennakkoäänestysaika alkoi 12. tammikuuta ja päättyi tämän viikon tiistaina. Koko maassa ennakkoon äänesti 26,4 prosenttia äänioikeutetuista.

LAITILA, Pyhäranta ja Uusikaupunki erottuvat selvästi muista Vakka-Suomen kunnista. Kustavissa ennakkoäänestysaktiivisuus oli 38,3 prosenttia, Taivassalossa ennakkoon äänesti 26,7 prosenttia ja Vehmaalla äänestysoikeuttaan on käyttänyt jo 24 prosenttia äänioikeutetuista.

Mynämäessä vaaliuurnilla kävi ennakkoäänestysaikana 25,4 prosenttia kunnan äänioikeutetuista ja Turussa puolestaan noin kolmannes.

Aluevaalien varsinainen äänestyspäivä on ensi sunnuntaina, 23.1.

LAITILALAINEN Jani Jalonen oli yksi niistä, jotka kävivät äänestämässä aluevaalien viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä tiistaina. Hän kertoi löytäneensä helposti ehdokkaan, jolle äänensä halusi antaa.

– Olen perehtynyt aluevaaleihin välillä vähemmän ja välillä enemmän. Kyllä itselleni on syntynyt ihan hyvä käsitys, mistä nyt päätetään.

Jalosen mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle on tarvetta, eikä palvelujen siirtyminen hyvinvointialueiden hoidettavaksi aiheuta hänessä huolta.

– Minä en usko, että palvelut ovat uudistuksen vuoksi vaarassa, vaan päinvastoin uskon, että uudistusta tarvitaan ja se on mahdollisuus parantaa palveluita.

”Eniten mietityttää, että säilyykö terveyskeskus Laitilassa. Toive tietysti on, että säilyy.”

HELPOSTI omat ehdokkaansa löysivät myös laitilalaiset Raija ja Reijo Leppä, joita tosin sote-uudistus huolettaa.

– Eniten mietityttää, että säilyykö terveyskeskus Laitilassa. Toive tietysti on, että säilyy, he pohtivat.

Kumpikin sanoo, että äänestämässä käyminen oli ihan itsestäänselvyys.

SUHTEELLISEN helposti kertoi Katja Ylitalokin löytäneensä ehdokkaansa aluevaltuustoon. Vaalikoneen hän kertoo tosin vain mutkistaneen, ei helpottaneen, valintaa.

– Vaalikone ehdotti itselleni niin outoja ehdokkaita, että olin ihan hämilläni, Ylitalo nauraa ja kertoo päivitelleensä vaalikoneen hänelle tarjoamia ehdokkaita äidilleenkin.

Lopulta hän päätti äänestää henkilöä, jonka uskoo ajattelevan tietyistä asioista samalla tavoin kuin hän itsekin.

– Luotan siihen, että hän pitäisi aluevaltuustossa esillä sellaisia asioita, jotka ovat minulle tärkeitä.

”Mielestäni uudistusta tarvitaan ja se on mahdollisuus parantaa palveluita.”

YLITALO kertoo, ettei ole kovin aktiivisesti seurannut aluevaaleihin liittyviä keskusteluja. Hän lähestyy sote-uudistusta ja vaaleja pääosin omista kokemuksistaan käsin.

– Toivoisin, että jotkut palvelut toimisivat paremmin kuin ne nyt toimivat. Ja pidän ihan keskeisenä, että meillä säilyvät lähipalvelut uudistuksen jälkeenkin.

Hän pohtii tavallisen kuntalaisen vaikuttamiskeinojen olevan rajalliset.

– Siksi on ainakin tärkeä äänestää, hän vakuuttaa.