Laitilassa hoidetaan myös naapurikuntien koronapotilaita – Ylilääkäri Tuuli Kuisma arvioi, että omikron lisää vuodeosastopaikkojen tarvetta

0
Laitilassa on tällä hetkellä koronatartuntatilanne pahin kahteen vuoteen.

Teija Uitto

Ärhäkkä omikron on vaikeuttanut koronatilannetta entisestään. Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisma osasi ennakoida tilanteen jo ennen joulua.

– Kun Turussa oli todettu 37 omikrontapausta, meillä Laitilassa oli jo 20, kun muunnos tuli meille Satakunnasta. Suhteellisesti omikrontilanne oli siis meillä jo alkuvaiheessa pahempi. Totesin jo silloin, että tämä on vasta alkusoittoa, hän sanoo.

Sitä se tosiaan olikin, nyt omikron leviää sitä tahtia, että Helsingissä suunnitellaan varasairaalan käynnistämistä. Myös Varsinais-Suomessa on varauduttava pahenevaan tilanteeseen. Kuisma sanoo, että Laitilan terveyskeskuksessa se merkitsee ehkä useampaa koronapotilasta vuodeosastolla yhtä aikaa. Tähän mennessä koronapotilaita on ollut keskimäärin yksi kerrallaan.

– Yhteistyötä tehdään yli kuntarajojen. Olemme jo nyt hoitaneet naapurikuntienkin koronapotilaita. Potilaita on tullut Turusta ja perusturvakuntayhtymä Akselin alueelta, kun siellä on ollut hoitajavajetta, Kuisma kertoo.

– Meillä on pystytty pitämään kaikki vuodeosastopaikat auki.

Laitilassa vuodeosastolla on 23 paikkaa sekä yksi kriisipaikka. Kuisma korostaa, että Laitilan terveyskeskuksen vuodeosastolla ei ole erikoissairaanhoidon fasiliteetteja, eli raskaampaa hoitoa tarvitsevat koronapotilaat on lähetettävä Turkuun.

Koronapotilaat ovat silti aina hoidollisesti vaativampia kuin muut potilaat, sillä koronapotilaat on eristettävä. Koronapotilaat eivät vaadi ilmaeristystä, vaan pisara- ja kosketuseristyksen. Se tarkoittaa käytännössä, että potilaalle ei tarvitse saada omaa huonetta, vaan vuodeosastolla pystytään hoitamaan koronapotilaita kohortoinnin avulla osastoimalla.

Hoitohenkilökunta on ollut pitkään kovilla. Kuisman mukaan se näkyi viime syksynä väsymisenä. Eniten hoitajia uuvuttaa, jos oma työ ei saavuta tuloksia.

– Kun pop up -rokotetilaisuuksiin tuli paljon väkeä, se antoi hoitajillekin buustia. He kokivat, että asiat etenevät ja heidän työllään on merkitystä. Sellainen mieliala auttaa jaksamaan.

Sekin on tukenut hoitajien työpaineita, kun kaupungin organisaatiosta ja SPR:ltä on saatu avustajia pop up -rokotetilaisuuksiin.

Laitilan terveyskeskus järjesti pop up -rokotetilaisuuden viimeksi sunnuntaina 2.1. Hoitajia oli varattu paikan päälle niin, että rokotteita olisi voitu antaa jopa 300. Rokotteita tuli hakemaan vain noin 140 henkilöä.

– Se oli kyllä pettymys. Alkaa vaikuttaa siltä, että rokoteinnokkuus on hiipumassa ja se on kyllä ikävää, Kuisma sanoo.

Hän toivoo, että kuntalaiset ottaisivat rokotteet, sillä rokotteet vähentävät vakavaa tautimuotoa ja sairaalahoidon tarvetta. Kolmannen rokotteen jälkeen altistuminen ei johda enää karanteeniin, mikä sekin rauhoittaa yhteiskunnan toimintaa.

Kuisma lupaa, että pop up -rokotustilaisuuksia pyritään silti jatkamaan. Jos väkeä ei sitten vain tule riittävästi, tilannetta on harkittava uudestaan. Resursseja ei voida sitoa tilaisuuksiin, jos ihmisiä ei tule rokotteelle.

Ajanvarauksella rokotteelle pääsee aina. Kuisma sanoo, että jos sähköisessä varauksessa ei näy aikoja, voi laittaa viestin terveyskeskukseen tai soittaa, niin aikoja avataan lisää.

– Lisäämme niitä sitä mukaa, kun kysyntää on.

Monella paikkakunnalla jäljitystyö on jo hankaloitunut niin, ettei kaikkia koronatapauksia pyritä enää edes jäljittämään. Laitilassa jäljittäminen on vielä onnistunut.

– Tilanne on jo nyt vaikea. Jos tämän ryöpyn päälle tulee vielä paljon uusia tapauksia, niin sitten voi jäljittäminen hidastua. Meillä on ministeriöltä vahva ohjeistus, että koronarokotuksiin pitää satsata täysillä. Jäljittäminen on siksi se toiminto, josta ensimmäisenä aletaan vähentää resursseja. Ja onhan tässä koko ajan huoli myös henkilöstön jaksamisesta.

Mikä sitten olisi pahin tilanne? Kuisman mielestä se, että koulut suljettaisiin laajamittaisesti. Hoitajien ja lääkäreitten työtä ei voi tehdä etänä ja heilläkin on lapsia.

– Jo karanteenit ja eristykset vaikuttavat hoitohenkilöstön määrään. Jos sitten vielä koulut suljetaan ja hoitoisuus lisääntyy, on yhtälö vaikea.

Fakta:

Koronatilanne

  • Uusia koronatartuntoja on todettu viimeisen kahden viikon aikana (27.12.2021-10.1.2022) Laitilassa 103, tartunnan saaneista 50 on yhä tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä.
  • Samalla aikavälillä koronavirukselle altistuneita on 148, joista 64 on yhä tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa. Kuuden eristyksessä olevan tartuntalähdettä ei ole tiedossa.