Laitilassa ja Pyhärannassa ei innostuttu äänestämisestä – maakunnan matalimmat äänestysprosentit

0
Aluevaaleissa eniten ääniä sai niin sanotusti nukkuvien puolue, sillä alle puolet äänioikeutetuista innostui lähtemään vaaliuurnille.

Maija Ala-Jääski

Historian ensimmäiset aluevaalit eivät herättäneet innostusta Laitilassa, vaan äänestämässä kävi vain 42,5 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestysaktiivisuus jäi näin selvästi alle maan keskiarvon ja alle Varsinais-Suomen hyvinvointialueen äänestysprosentin. Koko maassa äänestysaktiivisuus oli 47,5 prosenttia ja Varsinais-Suomessa 49,5 prosenttia.

Äänioikeutettuja Laitilassa on 6779 ja heistä äänestämässä kävi 2880. Äänestäminen innosti hieman enemmän Laitilan haja-asutusalueella asuvia kuin keskustassa asuvia. Haja-asutusalueen asukkaiden äänestysprosentiksi tuli 45,5 prosenttia ja keskustan 39,8 prosenttia.

Äänestysaktiivisuudessa on Laitilassakin tultu roimasti alaspäin, kun verrataan aluevaalien äänestyslukuja edellisiin vaaleihin. Viime vuoden kuntavaaleissa äänestysprosentti oli Laitilassa 50,6 prosenttia ja edellisissä, vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, äänioikeuttaan käytti vielä 65,7 prosenttia laitilalaisista.

Aluevaalit eivät myöskään innostaneet pyhärantalaisia, sillä äänestämässä kävi vain 42,4 prosenttia kunnan äänioikeutetuista. Laitilalaiset ja pyhärantalaiset olivat Varsinais-Suomen hyvinvointialueen laiskimpia äänestäjiä, mutta koko maassa vähiten äänestettiin Vantaalla, jossa vain 38 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. ​

Äänestysaktiivisuudessa oli muissa Vakka-Suomen kunnissa suuria eroja. Vilkkaimmin äänestettiin Kustavissa, missä vaaliuurnilla kävi 62,2 prosenttia äänioikeutetuista. Kustavi oli äänestysaktiivisuudessa koko Varsinais-Suomen selvä ykkönen.

Taivassalossa äänestysprosentti nousi 52,6 prosenttiin ja Vehmaalla 51,5 prosenttiin. Sen sijaan naapurikaupungissa Uudessakaupungissa äänestysprosentti jäi 44,2 prosenttiin.