
Keskustan aluevaaliehdokas Tanja Raisto-Elo nousi selkeästi Laitilan ääniharavaksi ja lunasti itselleen myös paikan tulevasta Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustosta. Hän on ainoa laitilalainen, joka nousee 79-paikkaiseen Varsinais-Suomen aluevaltuustoon.
Raisto-Elo sai yhteensä 712 ääntä, joista 599 tuli laitilalaisilta äänestäjiltä. Se tarkoittaa sitä, että joka viides laitilalainen äänestäjä antoi hänelle tukensa.
– Tietenkin toivoin pääseväni aluevaltuustoon, mutta oli tämä yllätys itsellenikin. Aivan mahtava äänimäärä, olen todella häkeltynyt.
RAISTO-ELO on 49-vuotias terveydenhuollon ammattilainen, joka työskentelee Laitilan terveyskeskuksen osastonhoitajana. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja.
– Olen terveydenhuollon moniosaaja, työskennellyt erilaisissa tehtävissä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Minulla on myös hyvä tuntemus palo- ja pelastustoimesta.
Hän on ollut esimerkiksi Vakka-Suomen edustaja maakunnan aluepelastuslautakunnassa.
Aluevaltuustossa hän on siis kuin kotonaan.
– On hienoa puhua asioista, joista todella tietää.
Yhteistyötä Raisto-Elo korostaa ja näkee sen Vakka-Suomen valttina.
– Meillä on ollut perinteisesti hyvää vuoropuhelua terveydenhuollon asioista Uudenkaupungin kanssa ja U-sotea on rakennettu hyvin. Uskon, että seutukunnan aluevaltuutettujenkin kanssa tulee olemaan hyvää yhteistyötä tämän alueen puolesta.
Erityisesti hän iloitsee uusikaupunkilaisen kurssikaverinsa ja ystävänsä Heli-Päivikki Laurénin (sd.) aluevaltuustopaikasta.
“Aluevaltuustossa ei politikoida, vaan yhteistuumin rakennetaan kaikille tasavertaisia palveluja.”
LAITILASSA Raisto-Elo tunnetaan myös pitkänlinjan kuntapoliitikkona, joka on johtanut niin kaupunginhallitusta kuin -valtuustoakin. Politiikkaan hän lähti mukaan vuoden 2004 kuntavaaleissa ja nousi heti valtuustoon yhtenä eniten ääniä saaneena ehdokkaana. Tuki oli vahvaa senkin jälkeen, mutta viime kuntavaaleissa Raisto-Elo ei enää asettunut ehdolle.
– Uskon, että olen nyt saanut ääniä yli puoluerajojen ja koen olevani aluevaltuustossa kaikkien laitilalaisten ja vakkasuomalaisten edustaja. Siellä ei politikoida, vaan yhteistuumin rakennetaan kaikille tasavertaisia palveluja.
Hän sanoo vuosien politiikassa opettaneen yhtä ja toista.
– Olen tietysti oppinut paljon esimerkiksi päätöksenteosta, tiedonhausta sekä kuntalaista. Mutta olen oppinut myös omista rajoistani ja siitä, miten tärkeää on pitää itsestään huolta.
PERHEENSÄ tuen merkitystä Raisto-Elo korostaa pariinkin eri otteeseen.
– Ilman miehen, vanhempieni ja lastemme tukea en olisi politiikassa mukana.
Kiitosta jaksamisestaan hän antaa myös ystäville sekä mökkeilylle.
– Ja sitten karaoke on ollut sellainen tärkeä nollaamiskeino. Kun oikein laulaa sielunsa kyllyydestä hyvää iskelmää, niin kyllä voimaantuu, Raisto-Elo naurahtaa.
SIITÄ Raisto-Elo ei ole huolissaan, että palvelut sote-uudistuksen myötä Laitilassa heikentyisivät.
– Mielestäni liikaa ei kannata pelätä. Ei missään esimerkiksi ole sellaisia resursseja, että kaikki palvelut yhtäkkiä keskitettäisiin johonkin. Olennaista on, että kullakin paikkakunnalla olisi tarkoituksenmukainen palveluverkosto ja kuntien erilaisuus otettaisiin huomioon. Meillä moni palvelu on nyt paremmin kuin monilla muilla paikkakunnilla ja nähtäväksi jää, mitä palvelujen yhdenmukaistaminen konkreettisesti merkitsee, hän pohtii.
Yhden sote-luukun periaatetta hän ei näe realistisena, mutta ei sitäkään, että asiakkaat juoksevat luukulta luukulle.
– Yhden luukun periaate voi tarkoittaa sitä, että asiakasohjaaja selvittää, millaista palvelua asiakas tarvitsee ja mistä hän sitä saa. Ihmisen itsensä ei siis tarvitse selvittää ja kulkea luukulta luukulle, hän pohtii.