Laitilasta ja Pyhärannasta löytyy Suomen upeimpia muinaiskohteita – ”Kulkijan ottavat vastaan lumoavana kukkamerenä hohtavat rinteet”

0
Tietokirjailija ja luontomatkailijaopas Tuomo Kesäläinen on koonnut kirjaan hänen omasta mielestään vaikuttavimmat muinaiskohteet.

Tuomo Kesäläiseltä ilmestyi viime syksynä Suomen upeimmat muinaiskohteet -kirja, johon kirjailija on valinnut omasta mielestään maamme vaikuttavimmat kohteet. Laitilasta kirjaan hän on valinnut Untamalan kalmiston ja Hautvuoren. Pyhärannasta kirjassa esitellään Vihitynmaan rinki.

Yhteensä kirjassa on kohteita yli 80. Myös Raumalta ja Eurasta on valikoitunut esiteltäväksi muinaiskohteita.

Untamalasta kirjailija kertoo löytyvän kulttuuriaarteita ja uhrikiviä muinaismaisemassa.

– Kesäisin Untamalan hiekkaharjanteen niityt puhkeavat kukkaan ja kulkijan ottavat vastaan lumoavana kukkamerenä hohtavat rinteet, Kesäläinen kirjoittaa.

Hautvuori on yksi Suomen laajimpia luolakokonaisuuksia, kirjassa kerrotaan.

– Kukkulaa käyttivät myös seudun tietäjät ja parantajat voimapaikkana. Vielä nykyäänkin kukkulalla ja sen luolissa kerrotaan kummittelevan.

Rihtniemessä sijaitsevaa Vihitynmaanrinkiä, tai Piispanrinkiä, kuvataan kirjassa kiehtovien tarinoiden kiviringiksi.

– Saaristoa ei ole, vain aavaa ulappaa ja sen takana jossain kaukana Ruotsi.

Varmaa tietoa kiviringin alkuperästä ei ole.

– Ladelman on arveltu olleen pienen rakennuksen, mahdollisesti keskiaikaisen kappelin perusta.

Kiviröykkiötä on arveltu myös erityisen arvovaltaisen henkilön haudaksi.

Kirjassa on tekstin lisäksi kaunis kuva muinaiskohteesta sekä karttapala, jonka avulla paikalle osaa mennä. Maininta kirjassa saattaakin tuoda muinaiskohteisiin uusia kävijöitä.

Tuomo Kesäläinen muistuttaa kirjassaan, että luonnossa sijaitsevilla muinaisjäännöksillä tulee liikkua niin, etteivät kohde ja sen ympäristö vahingoitu millään tavalla. Kaikki Suomen kiinteät muinaisjäännökset on rauhoitettu muinaismuistolailla.

Kesäläinen on aiemmin julkaissut runsaasti kirjoja, muun muassa Suomen upeimmat luontokohteet, Luolaseikkailu ja Saariston rengastie.