Lapset maanantaina kouluun – Ministeriötyöryhmä ei antanut valtakunnallista etäkoulusuositusta

0
Lasten ja nuorten rokotuksia vauhditetaan. (Arkistokuva: Hanna Hyttinen)

Hallituksen koronaministerityöryhmä antoi myöhään perjantai-iltana uudet koronasuosituksensa. Nopeasti heikentyneen tautitilanteen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisen vuoksi ministerityöryhmä suosittaa, että voimassa olevia rajoituksia jatkettaisiin toistaiseksi tammikuun loppuun asti.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen asiantuntijoiden antamien lausuntojen perusteella koronaministerityöryhmä ei päätynyt antamaan valtakunnallista etäkoulusuositusta, vaan koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille.

Alueen epidemiatilanteen vaatiessa koulut voivat siirtyä paikallisilla päätöksillä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, kuten hybridiopetukseen tai etäopetukseen.

Ministerityöryhmä katsoo, että sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia on rajoitettava merkittävästi koko Suomessa. Kunnat ja aluehallintovirastot ohjataan varmistamaan, että kaikki välttämättömät, sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset kaikissa riskiluokissa on otettu leviämisalueilla käyttöön tartuntatautilain mukaisesti, mukaan lukien lasten ja nuorten harrastustoiminta. Lisäksi FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi.

Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää.

Kaikkien ravintoloiden aukiolo rajoitetaan päättymään kello 18. Asiaa koskeva valtioneuvoston asetus annetaan mahdollisimman pian. Lisäksi ministerityöryhmä keskusteli ravintoloiden täyssulusta, mutta siitä ei tehty päätöksiä. Asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.