Muutosten edessä

0

Sitra julkaisi maanantaina tulevaisuustyön selvityksen Heikot signaalit 2022 . Sen mukaan edessä ja käsillä on suurempia muutoksia kuin haluamme myöntää.

Heikko signaali on tutkija Elina Hiltusen määritelmän mukaan ensioire muutoksesta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä. Heikot signaalit -julkaisussa ei siis käsitellä trendejä, jotka ovat jo käynnissä olevia kehityskulkuja.

Heikot signaalit 2022 esittää monenlaisia ajatuksia pohdittavaksi: Mitä jos kodin voi hakkeroida? Mitäs jos koti ja perhe on yhteinen kavereiden tai sukulaisten kanssa?

Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vatajan mukaan tulevaisuusajattelua on avarrettava ja arkipäiväistettävä, jotta olisimme valmiimpia ajattelemaan ja vaikuttamaan tulevaisuuteen. Hänen mukaansa tulevaisuus ei yleensä yllätä tiedon puutteen takia vaan siksi, että tietoa voi olla vaikea kytkeä tämän päivän toimintaan.

Selvityksessä mietitään, että mitä jos ihmiset muuttavat pois kaupungeista. Laitilalle tai Pyhärannalle tämä olisi eduksi. Halvat asunnot ja omavaraisuuden korostuminen ovat tästä heikkoja signaaleja.

Tai mitä jos algoritmit päättävät kaikesta? Mitä jos rajoitukset kiristyvät pysyvästi? Suunta digitaalisesta maailmasta voi kääntyä myös päälaelleen, sillä osa ihmisistä on kyllästynyt someen. Miten pärjäisit kokonaan ilman sähköä?

Tulevaisuus voi olla pelottavaa, koska sitä ei tunneta. Toivottavaa ei ole sekään, että mikään ei muutu. Vain muutos on pysyvää, totesi jo kreikkalainen filosofi Herakleitos 2500 vuotta sitten.

Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty. Voimme itse vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuutemme muotoutuu. Mahdollisuuksia riittää.

Heikot signaalit 2022 selvitykseen voi tutustua täältä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi